Naslovnica Vijesti Sisak Međunarodni dan muzeja bit će obilježen i u Gradskom muzeju Sisak

Međunarodni dan muzeja bit će obilježen i u Gradskom muzeju Sisak

Međunarodni dan muzeja bit će u Gradskom muzeju Sisak obilježen u subotu, 18. svibnja, od 9 do 12 sati. 

Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) od 1977. godine 18. dana mjeseca svibnja obilježava Međunarodni dan muzeja, dan kada muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju. Ovogodišnja tema za obilježavanje Međunarodnog dana muzeja „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“ naglašava neizmjernu važnost muzeja u suvremenom društvu koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka, gospodarskih kriza i socijalnih promjena uključujući i prisutnost velikih migracija stanovništva.

Ovim povodom Gradski muzej Sisak pripremio je zanimljiv program za sve svoje posjetitelje. U subotu, 18. svibnja od 9 do 12 sati svim posjetiteljima omogućen je besplatan ulaz i stručno vodstvo izložbenim postavima u Muzeju, a na raspolaganju im je i širok izbor publikacija koje će se ovim povodom prodavati po prigodnim cijenama. Uz izložbu Fragmenti: Sisak od prapovijesti do suvremenosti, posjetitelji mogu razgledati i novopostavljenu izložbu pod nazivom Knez iz Bojne – novo poglavlje hrvatske povijesti kojom je prezentirano značajno arheološko nalazište Bojna – Brekinjova kosa te dio nalaza na kojem su dovršeni složeni konzervatorsko-restauratorski postupci.

Za mlađe uzraste pripremili su program pod nazivom Kreativni muzej koji obuhvaća nekoliko različitih edukativno-kreativnih radionica vezanih za posavsku ružu, industrijsku baštinu, mamuta i antičku Sisciju. Sudjelovanje na radionicama je besplatno pa pozivamo sve zainteresirane da nas posjete te uz igru i kreativan rad nauče ponešto o povijesti i tradiciji sisačkog kraja. Radionice će se održavati također u subotu, 18. svibnja od 9 do 12 sati u prostoru Gradskog muzeja Sisak, Ulica kralja Tomislava 10.

Komentirajte