Naslovnica Vijesti Kultura Predavanje dr. sc. Nevena Budaka: „Tko bi mogao biti dostojanstvenik iz Bojne?”

Predavanje dr. sc. Nevena Budaka: „Tko bi mogao biti dostojanstvenik iz Bojne?”

Predavanje dr. sc. Nevena Budaka: „Tko bi mogao biti dostojanstvenik iz Bojne?” bit će u Gradskom muzeju Sisak održano u petak, 17. svibnja, u 19 sati.

Uoči Međunarodanog dana muzeja, dr. sc. Neven Budak, s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u Gradskom muzeju Sisak održat će predavanje pod nazivom “Tko bi mogao biti dostojanstvenik iz Bojne?”.

Arheološko nalazište Bojna – Brekinjova kosa od izuzetne je važnosti za poznavanje razdoblja 7. do 9. st., pogotovo u krajevima o kojima smo dosad znali vrlo malo. Nalazi franačkog mača i luksuznoga groba u kojem je pokojnik bio sahranjen s istom opremom kao i njegov suvremenik u Biskupiji kod Knina govore o povezanosti šire regije Siska s ondašnjom središnjom Hrvatskom.

Gotovo identični predmeti (pozlaćene ostruge, privjesak od gorskoga kristala, zlatnik Konstantina V., odjeća protkana zlatnim nitima) nedvojbeno govore o pripadnosti obojice pokojnika istom elitnom sloju koji se uzdigao krajem 8. i početkom 9. st. da bi na velikom dijelu nekadašnje antičke Dalmacije stvorio hrvatsku kneževinu.

Iz razloga što raspolažemo s vrlo malo povijesnih tekstova koji bi nam o tom procesu pružili dostatne obavijesti, ovakvi nam arheološki nalazi pružaju dodatne dragocjene informacije. Zahvaljujući nalazima na Brekinjovoj kosi, danas možemo s većom sigurnosti tvrditi da se vlast hrvatskoga kneza pružala do okolice Siska. No, osim važnosti za političku povijest rane Hrvatske, čitav kompleks ovog nalazišta daje nam rijetku sliku o izgledu i životu jedne lokalne zajednice smještene unutar i oko utvrđenoga lokaliteta. Daljnja istraživanja, pogotovo na širem arealu podgrađa, omogućit će nam još bolji uvid u karakter ovog naselja i njegovu sudbinu u turbulentnim vremenima tzv. mračnih stoljeća o kojima još uvijek znamo premalo.

Komentirajte