9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

200 milijuna kuna za obranu od poplava u SMŽ – gradit će se 90 km nasipa

- Marketing-spot_imgspot_img

Gotovo 200 milijuna kuna bit će uloženo u obranu od poplava na području Sisačko – moslavačke županije, rečeno je nakon radnog sastanka kojeg su u Sisku sa suradnicima održali župan Ivo Žinić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te predstavnici drugih mjerodavnih institucija.

Ulaganje u Sisačko – moslavačku županiju dio je većeg projekta vrijednog više od 900 milijuna kuna koji obuhvaća tri županije, pojasnio je župan Žinić.

„Predstavljen je projekt koji će biti realiziran iz fondova EU, a vezan je za zaštitu od poplava na području Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije sukladno Zakonu o zaštiti od poplava u slivu rijeke Kupe. Prošle godine Hrvatski sabor je donio ovaj Zakon koji je stupio na snagu početkom ove godine i koji definira niz mjera u obrani od poplava na području Karlovačke županije, ali i na dijelu Sisačko-moslavačke županije. Ovaj projekt je vrijedan više od 900 milijuna kuna, 85 posto će biti financiran iz fondova EU. Na Sisačko-moslavačku županiju i na obranu od poplava, gradnju vodno-zaštitnih građevina i sustava otpada oko 200 milijuna kuna“, rekao je župan dodavši kako će u SMŽ biti izgrađeno ili obnovljeno ukupno 90 kilometara nasipa na Kupi.

Izgradnja će početi u Starom Pračnu i Odri, a nastavit će se na području Brkiševine, Starog Broda, Farkašića, Grede i drugih naselja na području Siska, Petrinje i Lekenika.

„Imamo i rijeku Savu, ali je veliki doprinos već i sama gradnja retencije Kupčina na području Karlovca koja će već biti veliki korak ka većoj sigurnosti ukupnog područja sliva rijeke Kupe pa i Save, jer će biti jedna dodatna prirodna retencija sa 120-150 milijuna kubnih metara vode koja će se moći privremeno skladištiti, a kasnije kada prođu velike vode, nesmetano ispuštati u donji tok. Tako povećat ćemo retencijske kapacitete što u mnogome olakšava i obrane od poplava“, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuvši kako bi 2020. godine trebala početi izgradnja prvih dionica nasipa, a cilj je sve završiti do 2023. godine te tako, čitavo područje županije na slivu rijeke Kupe, učiniti puno sigurnijim.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti