Naslovnica Vijesti Sisak INA u prostoru rafinerije planira graditi solarnu elektranu

INA u prostoru rafinerije planira graditi solarnu elektranu

INA d.d. planira u prostoru sisačke Rafinerije nafte izgraditi solarnu elektranu snage dva do tri MW, vidljivo je to iz zahtjeva za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš koji je objavljen na internestkoj stranici Ministarstva zaštite okoliša.

Nakon najave pokretanja proizvodnje bitumena što bi se trebalo ostvariti 2021. uz investiciju od nekoliko desetaka milijuna kuna, ovo je drugi najavljen novi projekt u sisačkoj rafineriji, a nakon poslovne odluke o prestanku osnovne prerade nafte u sisačkom postrojenju i njenog pretvaranja u budući logistički i tehnološki centar.

No dok se bitumen ranije u Sisku proizvodio, te je ne tako davno proizvodnja ugašena, dotle je proizvodnja električne energije u rafineriji nafte u Sisku novost.

Kako se ističe u popratnom elaboratu kojeg je za INA-u izgradio Dvocut Ecro fotonaponski moduli planiraju se postaviti na površini od 33.000 kvadratnih metara zemljišta, a koje je trenutačno uglavnom slobodno od građevina ili će psotojeći objekti biti uklonjeni prije gradnje elektrane. Namjera je investitora da to bude neintegrirana fotonaponska elektrana s mogućnošću da se fotonaponski moduli postave i na krovove poslovnih građevina Rafinerije nafte Sisak. Dio proizvedene električne energije koristiti će INA za vlastite pogone, no uglavnom će proizvedenu struju isporučivati HEP-u.

Obzirom je ovo tek elaborat s detaljima njenog mogućeg utjecaja na okoliš, rokovi izgradnje kao i sama vrijednost investicije nije navedena.

https://mzoe.gov.hr/UserDocsImages/UPRAVA-ZA-PROCJENU-UTJECAJA-NA-OKOLIS-ODRZIVO-GOSPODARENJE-OTPADOM/Opuo/25_04_2019_Informacija_suncana_elektrana.pdf?fbclid=IwAR0nfB7-BDczWgrgC4zP9bSXLbhTkpGE18B2iahlfrG-Xa-OPBHzIOCv5Vc

https://mzoe.gov.hr/UserDocsImages/UPRAVA-ZA-PROCJENU-UTJECAJA-NA-OKOLIS-ODRZIVO-GOSPODARENJE-OTPADOM/Opuo/25_04_2019_Elaborat_Suncana_elektrana.pdf?fbclid=IwAR3FXGXIGkX0qaUdeKgg9RUsVF26_B51AznxACD9yD_fyyDVxq7mn6udzpQ

FOTO: CRVENA PODRUČJA SU ONA NA KOJIMA SE PLANIRAJU POSTAVITI FOTONAPONSKI MODULI

(Večernji list)

Komentirajte