Naslovnica Vijesti Sisak Sisački HNS o prijedlogu novog Zakona o gradnji

Sisački HNS o prijedlogu novog Zakona o gradnji

Na tiskovnoj konferenciji pod nazivom „Stvaramo brži, jeftiniji i efikasniji sustavu korist svih građanki i građana“ predstavnicima medija obratili su se kandidat za EU parlament na listi HNS-a Habib Tahiri i predsjednica HNS-a Sisak i županijska vijećnica Adelina Ivković.

Ivković je istaknula kako su prošli tjedan u Sabor upućeni konačni prijedlozi Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju, čime se građanima omogućuje da brže i jednostavnije dobiju građevinske dozvole. Tri su ključne promjene rekla je Ivković: smanjivanje broja postupaka za izdavanje građevinskih dozvola, pojeftinjenje izdavanja dozvola i ograničavanje rokova javnim službenicima za njihova očitovanja. Također je naglasila da biljezi i obijanja šaltera odlaze u prošlost.

„Ovim izmjenama zakona, u prvom redu, štedi se novac i vrijeme i za investitore i za projektante, a i za izvođače radova. Uvodi se transparentnost u sustav, budući da stranke u postupku i projektant kroz cijeli postupak imaju uvid u stanje predmeta. Konačno, ove izmjene uvode javnu upravu u digitalno doba, jer postupak ishođenja građevinske dozvole ne bi smio biti dulji od 30 dana“, pojasnila je Ivković.

Kandidat za Europski parlament na HNS-ovoj listi Habib Tahiri pohvalio je poteze koje olakšavaju građanima i investitorima dobivanje građevinskih dozvola te digitalizaciju postupka.
„Ovo je konkretan korak prema pozicioniranju javne uprave kao servisa građana i kao poticaj za ulaganja u gospodarstvo, za razliku od dosadašnje percepcije javnosti kako je javna uprava spora i troma birokracija koja „stalno izmišlja neke nove papire i formulare“. Zato slobodno možemo reći da ovim izmjenama olakšavamo život građana, potičemo investicije, ali i vraćamo dignitet javnoj upravi.“

Komentirajte