Naslovnica Vijesti Sisak U Sisku održana konferencija povodom Dana narcisa „Djelujmo preventivno“

U Sisku održana konferencija povodom Dana narcisa „Djelujmo preventivno“

Uoči Dana narcisa i na poziv zastupnice u Hrvatskom saboru doktorice Željke Josić, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica sudjelovala je na tribini “Djelujmo preventivno” u Sisku, a s ciljem podizanja svijesti o borbi protiv raka. Uz zastupnicu u Europskom parlamentu Dubravku Šuicu te zastupnicu Željku Josić, na tribini su sudjelovale osnivačica portala i udruge “Nismo same” Ivana Kalogjera Brkić, Ljiljana Vukota iz Udruge „SVE za NJU“ te doktor Darko Kolar.

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i članica neformalne skupine Zastupnici protiv raka (MEPs Against Cancer) Dubravka Šuica predstavila je svoje aktivnosti u borbi protiv raka, s posebnim naglaskom na projekt „Fight&Win“. Naime, nakon uspješnih konferencija u Dubrovniku, Splitu, Osijeku, Rijeci, Varaždinu i Zadru te nakon velike konferencije u Zagrebu, više od godinu dana upornog zalaganja za bolje uvjete liječenja oboljelih od karcinoma Šuica je dovela „Fight&Win“ i u srce Europe, Bruxelles. No, nastavlja s aktivnostima u borbi protiv raka te je sudjelovanjem na konferenciji u Sisku istaknula ulogu političara u podizanju svijesti o ovoj pošasti kao i ulogu europskih institucija u poticanju financiranja istraživanja, ulaganja u lijekove te donošenja sveobuhvatnih zdravstvenih politika.

Tom prilikom Šuica je izjavila: „Drago mi je što i u Sisku postoji interes za ovu iznimno važnu temu, a posebice ususret Danu narcisa. Uz konstantan rad na donošenju zdravstvenih politika, moramo djelovati i lokalno – upravo kroz ovakve tribine moramo ukazati našim sugrađanima na važnost borbe protiv raka ali i pokazati oboljelima da smo uz njih. Zahvaljujem zastupnici Josić na organizaciji današnje tribine i veselim se nastavku suradnje na području borbe protiv raka, kao što i kaže moto grupe Zastupnici protiv raka u Europskom parlamentu: „Fight Against Cancer – Mission Possible!“

Sugovornici konferencije naglasili su važnost Nacionalnog plana protiv raka koji će dodatno poboljšati skrb za onkološke bolesnike. Osnivačica portala i udruge „Nismo same“ i aktivistica u borbi protiv raka Ivana Kalogjera Brkić istaknula je destigmatizaciju raka kao ključan korak za oboljele od raka ali i bivše pacijente.

Komentirajte