Naslovnica Vijesti Sisak Karavana zelenog poduzetništva u subotu na Zibelu

Karavana zelenog poduzetništva u subotu na Zibelu

Hrvatska mreža za ruralni razvoj (HMRR) organizira događaj naziva Karavana zelenog poduzetništva (Zelena karavana), u subotu 23. ožujka 2019. s početkom u 14:00 sati, u Sisku, na Kupalištu Zibel na Kupi.

Predstavit će se koncept zelenog gospodarstva i poduzetništva, projekt Umrežavanje i zagovaranje za zeleno gospodarstvo, na koji se način može uključiti u njegove aktivnosti te primjere dobre prakse u području društvenog i zelenog poduzetništva.

Događaj se organizira u suradnji s Društvom za socijalnu ekologiju Zeleno Zlato, Obiteljsko humanitarno sportskom udrugom Zibel i Udrugom osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije koje će predstaviti svoje aktivnosti i projekte.

Karavana je dio projekta Umrežavanje i zagovaranje za zeleno gospodarstvo, kojeg zajednički provode mreže za ruralni razvoj iz sedam država. Projekt financira Europska komisija, a u Hrvatskoj
sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Prije i nakon Zelene karavane, udruga Zibel organizira dodatna događanja (ekološka akcija, koncert).

RASPORED

13:30 Okupljanje sudionika
14:00 Uvod u zeleno poduzetništvo u civilnom sektoru
Žana Počuča, projektna suradnica, HMRR
Ognjen Andrić, voditelj projekata, Zeleno Zlato
14:20 Predstavljanje projekta Umrežavanje i zagovaranje za zeleno gospodarstvo (NAGE)
Žana Počuča, projektna suradnica, HMRR
14:40 Pitanja i rasprava
14:50 Zeleno poduzetništvo u civilnom sektoru: primjeri oko nas
– predstavljanje projekata i rasprava
moderator: Ognjen Andrić

Revitalizacija i valorizacija prirodne i tradicijske baštine

Dominik Tomljenović, predsjednik Obiteljsko humanitarno sportske udruge Zibel

Sažetak: Aktivnostima udruge se promovira ideja civilnog društva i zajedništva na razini lokalne zajednice, kao alate za unaprjeđenje kvalitete života. Neki od ciljeva udruge su promocija zdravog načina života i briga o životnom okolišu i buđenje
ekološke svijesti. Kroz revitalizaciju i valorizaciju zelenih površina Udruga gradi destinaciju na Kupalištu Zibel u Sisku, na kojoj će prodavati vlastite, tradicijske proizvode.

Inkluzivna farma
Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko moslavačke županije

Sažetak: Inkluzivna farma projekt je zamišljen kao centar za boravak i neovisno življenje osoba s invaliditetom. Projektom se provodi pilot program za nastanak socijalne farme u ruralnom području koja će uključivati pripadnike marginaliziranih skupina. Organiziranjem inkluzivnog volontiranja i suradnjom s različitim dionicima, projektom se unapređuje život zajednice, razvijaju socijalne usluge, otvaraju mogućnosti novih radnih mjesta, smanjuje nezaposlenost, rizik od siromaštva i rizik od socijalne isključenosti za OSI i druge ugrožene skupine.

Gradski vrtovi Sisak i Zelena košarica

Saša Balen Andrić, predsjednica Društva za socijalnu ekologiju Zeleno zlato

Sažetak: Zelena košarica je projekt socijalnog osnaživanja i uključivanja korisnika zajamčene minimalne naknade kroz koji se želi i promovirati urbane vrtove, ekološki uzgoj hrane i volonterstvo. Projekt samoodrživog ekološkog vrtlarenja i
proizvodnje zdrave hrane za vlastite potrebe, nastao je suradnjom civilnog i javnog sektora. Projektom se stavljaju u funkciju određene zemljišne površine, posebno neiskorištene i zapuštene, za korištenje u vrtlarstvu.

16:40- 17:30
Druženje uz zakusku i osvježenje uz neformalnu raspravu o projektu, predstavljenim primjerima i budućim tematskim aktivnostima; dijeljenje promotivnih materijala

Komentirajte