Naslovnica Vijesti Kultura Izložba “Šuma Striborova: maštati se mora” Barbare Tomečak i Deana Zlovolića

Izložba “Šuma Striborova: maštati se mora” Barbare Tomečak i Deana Zlovolića

Izložbu “Šuma Striborova: maštati se mora” Barbare Tomečak i Deana Zlovolića bit će otvorena u srijedu, 6. ožujka s početkom u 18h u Interpretacijskom centru baštine Banovine, Gupčeva 31, Petrinja. Izložba ostaje otvorena do 26. ožujka.

“Uvod u izložbu Barbare Tomečak i Deana Zlovolića ujedno je i uvodni tekst ove poznate priče koji glasi:
Zašao neki momak u šumu Striborovu, a nije znao da je ono šuma začarana i da se u njoj svakojaka čuda zbivaju. Zbivala se u njoj čuda, ali i naopaka – svakome po zasluzi. Morala je pak ta šuma ostati začarana doklegod u nju ne stupi onaj kojemu je milija njegova nevolja nego sva sreća ovoga svijeta.”
Izložba Barbare Tomečak i Deana Zlovolića donosi sasvim jednu novu vizualnu interpretaciju slavne priče Ivane Brlić Mažuranić. Čudnovate instalacije od papira Barbare Tomečak insinuiraju fascinantnu viziju začarane šume, dok motivi jezera, sela, šume, starice, sina, snahe i Stribora bivaju pretočeni u apstraktne manifestacije mašte u radovima Deana Zlovolića. Gledajući ovaj začudni dijalog papirnatog medija, bijega od stvarnosti u svijet lisnatih izrezaka, mističnosti boje i mrlje, nadrealnih tekstura, promatraču se nameće mašta kao jedini način gledanja i čitanja ove izložbe.”
Alma Trauber, kustosica i povjesničarka umjetnosti

O umjetnicima:
Barbara Tomečak rođena je 1985. godine u Sisku gdje i danas živi i radi. Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer Dizajn i projektiranje tekstila i odjeće, diplomirala je 2010. Tijekom obrazovanja počinje istraživati medij papira i gaze koje počinje doživljavati u drugačijem kontekstu jer otkrivajući njihovu teksturu, krutost, a istodobno i podatnost kroz igru otkriva njihove mogućnosti koje joj omogućuju slobodnu interpretaciju. Od 2013. izlaže samostalno te sudjeluje na skupnim izložbama.
Svoj umjetnički rad predstavlja pod imenom Barosh.

Dean Zlovolić rođen je 1971. u Sisku. Od 2004. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). U svom radu propituje medij slike. Radovi mu često nastaju u zatvorenim ciklusima koji se baziraju na repeticiji i sublimiranoj ekspresivnosti, koristeći istovremeno apstraktan i figurativni vizualni jezik. Samostalno izlaže od 2001. godine, a živi i radi u Žažini i Sisku.

Komentirajte