1 C
Sisak
Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Dvoje Siščana uhićeno u velikoj akciji USKOK-a

- Marketing-spot_imgspot_img

Poznati sisački ugostitelji Jasmin Alihodžić i Marko Krajcar (bivši vlasnik Fluida), uhićeni su u utorak u sklopu USKOK-ove istrage koja je rezultirala uhićenjem i kaznenim prijavama protiv desetak osoba osumnjičenih da su sudjelovali u “izvlačenju” nepripadnog PDV-a u iznosu od gotovo 75 milijuna kuna. 

Riječ je o dva odvojena slučaja gdje su glavni osumnjčenici iz Zagreba, dok su Siščani i drugi Zagrepčani bili direktori tvrtke koje su sudjelovale u izdavanju lažnih faktura i računa. Njima je, prema podacima USKOK-a, ukupno isplaćeno oko 14 milijuna kuna “naknade”.

Prenosimo priopćenja o dvije  akcije.

USKOK je, na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv petero hrvatskih državljana (1967., 1949., 1972., 1995., 1991.) i slovenskog državljanina (1964.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja i pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okr., kao stvarni voditelj poslovanja četiri trgovačka društva, a sudjelujući i u vođenju poslovanja još jednog trgovačkog društva, od travnja 2016. godine do 31. siječnja 2019., u Zagrebu i Sisku, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike kojima je odredio uloge te kao cilj djelovanja postavio stjecanje nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na štetu proračuna Republike Hrvatske neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dodanu vrijednost (PDV) za navedena društva u okviru trgovine čeličnim armaturama. Nakon što je poduzeo sve radnje za osnivanje i preuzimanje društava, I. okr. je radi prikrivanja vlastitog svojstva u navedenim društvima pronalazio osobe koje će formalno obnašati funkciju odgovornih osoba, a u čemu je, sukladno uputi I. okr., sudjelovao i IV. okrivljenik, dok je I. okr. kao djelatnost navedenih društava odredio nabavu čeličnih armatura od društava iz Italije i Slovenije te daljnju prodaju navedene robe zainteresiranim društvima na području Hrvatske.

Pri tome se I. okr., u cilju prikrivanja svoje uloge u navedenom, zainteresiranim društvima za kupovinu čelične armature lažno predstavljao, nakon čega je na temelju uplata predujma za nabavu čelične armature organizirao nabavu i plaćanje navedene robe od dobavljača, dva inozemna društva uplatom većeg dijela primljenog predujma na njihove račune. Na temelju uplata inozemna trgovačka društva su sačinjavala međunarodne tovarne listove (CMR) radi isporuke robe u Hrvatsku s naznakom da su naručitelji i primatelji čeličnih armatura društva I. okrivljenika, s tim da je I. okr. prethodno osobno i posredstvom IV. okr. izradio neistinitu dokumentaciju kojom je navedena društva povezao u lanac i lažno prikazao kako su ta društva međusobno trgovala čeličnim armaturama te nakon toga istu robu prodavali društvima s čijim je predstavnicima prvotno dogovorio nabavu i isporuku navedene robe.

Nadalje, I. okr. je organizirao prijevoz upućujući prijevoznike da robu iz skladišta inozemnih društava dostavljaju do skladišta društava s čijim je predstavnicima dogovorio nabavu i isporuku čeličnih armatura, dok je II. okr., sukladno uputama I. okr., nazivao prijevoznike i tražio da CMR-ove ne predaju predstavnicima društava kojima isporučuju čeličnu armaturu već da ih zadrže do njegovog preuzimanja. Nakon preuzimanja CMR-ova II. okr. je navedenu dokumentaciju naknadno ovjeravao pečatima društava I. okr. prikazujući na taj način da su naručene čelične armature preuzete od tih društava na koji način je stvarao privid legalnosti njihovog poslovanja i time omogućio nastavak istog.

Nakon što je I. okr. izradio račune za isporuku čelične armature koji su, sukladno njegovim uputama, posredstvom II. okr dostavljena kupcima navedene robe, III. okr. je, sukladno uputama I. okr., s ciljem izbjegavanja obveze uplate PDV-a sastavila i podnijela prijave PDV-a za dva trgovačka društva u kojima je neistinito prikazala da ta društva ostvaruju pravo na povrat poreza u iznosima koji premašuju obveze uplate PDV-a nastale prodajom čelične armature. Na opisani je način proračun Republike Hrvatske oštećen za neuplaćena dužna davanja na ime PDV-a za ukupno najmanje 45.217.000,00 kuna. Dio navedenog iznosa, ukupno najmanje 10.565.000,00 kuna, u gotovini je osobno, ali i posredstvom IV. okr., podigao I. okr. koji je potom podignuti novac, sukladno prethodnom dogovoru i ulogama okrivljenika, dijelio osobno te posredstvom V. i VI. okr. na čije je račune uplaćivao podignutu gotovinu koji su, sukladno uputama I. okr., dalje prosljeđivali uplaćene iznose.

Drugim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je osam osoba.

USKOK je, na temelju kaznenih prijava Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija i PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv osmero hrvatskih državljana (1961., 1964., 1963., 1967., 1991., 1973., 1967., 1979.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja i pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. 

Osnovano se sumnja da su I. i II. okr., kao stvarni voditelji poslovanja okrivljenog trgovačkog društva, od listopada 2016. godine do 31. siječnja 2019., u Zagrebu i Sisku, u zajedničko djelovanje povezali III. okr., kao zaposlenika okrivljenog trgovačkog društva, IV. okr., kao stvarnog voditelja poslovanja tri trgovačka društva, V. okr., VI. okr. te VII. okr., kao stvarnog voditelja poslovanja četiri trgovačka društva, i VIII. okr., odredivši kao cilj stjecanje nepripadne materijalne koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem obveze poreza na dodanu vrijednost (PDV) u odnosu na okrivljeno društvo angažiranjem društava IV. i VII. okr. u vezi trgovine, odnosno nabave čelične armature od prodavatelja iz Italije, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Rumunjske i Bosne i Hercegovine te daljnje prodaje navedene robe kupcima u Hrvatskoj prikazivanjem kao da je okrivljeno društvo čeličnu armaturu kupilo u Hrvatskoj od društava IV. i VII. okrivljenih. U cilju realizacije navedenog plana, I. i II. okr. su osobno ili posredstvom III. okr. organizirali nabavu čeličnih armatura od prodavatelja iz više država i prijevoz navedene robe do vlastitih skladišta te društava IV. i VII. okrivljenih koji su uplaćivali predujam za potrebe plaćanja naručenih čeličnih armatura, dok su IV. i VII. okr., sukladno uputama I. i II. okr., na račune svojih društava primali uplate od okrivljenog društva i dio uplaćenog novca transferirali na račune prodavatelja čelične armature te nalagali izradu nevjerodostojnih računa s obračunatim i iskazanim iznosom PDV-a te drugu prateću dokumentaciju u kojoj je neistinito navedeno da su čeličnu armaturu nabavila i okrivljenom društvu prodala društva IV. i VII. okrivljenih, za što je IV. okr. angažirao V. okr., a VII. okr. je nevjerodostojne račune i dokumentaciju izrađivao osobno i posredstvom VIII. okrivljenog. Potom su I. i II. okr. nevjerodostojne račune koristili za neosnovano iskazivanje pretporeza od strane okrivljenog društva, na temelju čega je okrivljeno društvo neosnovano umanjilo obvezu uplate dužnih davanja po osnovi PDV-a u proračun Republike Hrvatske za ukupni iznos od najmanje 29.231.000,00 kuna. Nadalje, IV. i VII. okr. su od navedenog iznosa, posredstvom VI. i VIII. okr. i drugih odgovornih osoba društava ili ovlaštenika za raspolaganje sredstvima po računima tih društava, osigurali podizanje u gotovini ukupno najmanje 4.817.000,00 kuna koji iznos su okrivljenici, sukladno prethodnom dogovoru i njihovim ulogama, međusobno podijelili.

Tijekom današnjeg dana 14 osumnjičenih osoba je uhićeno na području policijskih uprava zagrebačke i sisačko-moslavačke. Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su podnesene dvije kaznene prijave zbog počinjenih kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te više kaznenih dijela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Policijski službenici Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke, PU bjelovarsko-bilogorske, PU sisačko-moslavačke, PU karlovačke, PU šibensko-kninske i PU virovitičko-podravske, a na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu, provode dokazne radnje pretraga osoba, pretraga domova i drugih prostorija, pretraga poslovnih prostora i pretraga vozila. U do sada provedenim pretragama uz potvrdu privremeno je oduzeta poslovna dokumentacija i osobna vozila. Osumnjičeni će tijekom današnjeg dana biti predani pritvorskom nadzorniku.

FOTO : MUP -Prikazuje privremeno oduzete predmete

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti