Naslovnica Vijesti Kultura “Čelik i nafta: izložba o izložbi” u Gradskom muzeju Sisak

“Čelik i nafta: izložba o izložbi” u Gradskom muzeju Sisak

Otvorenje izložbe “Čelik i nafta: izložba o izložbi” će se održati u četvrtak 28. veljače 2019. u 19 sati, Ulica kralja Tomislava 10, Sisak. Izložba će biti otvorena do 25. travnja.

Izložba “Čelik i nafta: izložba o izložbi” predstaviti će istoimeni projekt koji je obuhvaćao izložbe fotografije autora s područja bivše Jugoslavije.

Niz izložbi bijenalno se održavao od 1966. do 1990. godine, a nagrađene fotografije danas se čuvaju u Zbirci umjetničke fotografije Gradskog muzeja Sisak. Projekt Čelik i nafta nastao je u kontekstu snažne industrijalizacije.

Otvaranjem industrijskih pogona, Sisak započinje svoj snažan industrijski razvoj i postaje jedno od najznačajnijih centara industrijske proizvodnje na prostoru bivše Jugoslavije. Industrija je u Sisku ostavila traga u svim segmentima života, od ekonomskog i društvenog do kulturnog.

Naročito su u tome veliku ulogu imale Željezara Sisak i Rafinerija nafte Sisak, nastojeći približiti kulturu svojim radnicima, razvijanjem vlastitih kulturnih politika koje su uključivale pokretanje umjetničkih izložbi, kolonije likovnih umjetnika, književnih nagrada, osnivanje kulturno-umjetničkih društava itd.

Pogoni Željezare su, uz Rafineriju Sisak, bili glavni izvor inspiracije i motiva fotografima koji su sudjelovali u izložbama Čelika i nafte. Fotografije projekta Čelik i nafta značajna su umjetnička ostavština, koja je svjedok upravo tog suživota industrije i kulture, ali i povijesni svjedok jednog vremena, gotovo u svim segmentima obilježenog fenomenom industrije.

Autorice izložbe su Iskra Baćani, viša kustosica Gradskog muzeja Sisak i Iva Vidović, povjesničarka umjetnosti.

Komentirajte