Naslovnica Vijesti Sisak Uskoro kreću radovi na “Galdovačkom mostu” vrijednosti gotovo 10 milijuna kuna

Uskoro kreću radovi na “Galdovačkom mostu” vrijednosti gotovo 10 milijuna kuna

Župan Ivo Žinić, uz kojeg je bio i njegov zamjenik Ivan Celjak, te predstavnici Hrvatskih cesta obišao je u srijedu, 20. veljače 2019. godine, most na rijeci Savi u sisačkom naselju Galdovo čija će sanacija uskoro početi.

„Moram zahvaliti Hrvatskim cestama koje su izradile projektnu dokumentaciju i ugovorile izvođenje radova na sanaciji galdovačkog mosta. Veliki je ovo projekt, ide detaljna sanacija, a vrijednost radova je devet milijuna i 750 tisuća kuna i nadzor koji je otprilike 480 tisuća kuna. To je dakle investicija ukupno vrijedna više od 10 milijuna kuna. Ugovor s izvođačem je potpisan i radovi će krenuti početkom sljedećeg mjeseca, dakle početkom ožujka“, kazao je župan te pojasnio što će sve obuhvatiti sanacija mosta.

„Predviđena je detaljna sanacija metalne i betonske konstrukcije tako što će se u potpunosti ukloniti zaštitne ograde, izvest će se i nove pješačke staze. Na metalnoj konstrukciji koja je sastavljena od 2 T nosača koji su međusobno povezani također T profilima i koji su korodirali, na mjestima značajnijih oštećenja bit će kompletno ispjeskarena, dijelovi koji su jače oštećeni korozijom će biti ojačani novim, dodatnim konstrukcijama koje će biti izvedene varenjem. Bit će izveden i potpuno novi asfaltni sloj, nove ograde i sva potrebna prometna signalizacija. Radovi će trajati desetak mjeseci. Most neće biti zatvoren, ali će, za vrijeme izvođenja onih najkompleksniji radova na samoj konstrukciji, možda biti zatvoren pola dana – dan ili nekoliko sati. Za to vrijeme građani će na drugu obalu Save morati preko mosta u Crncu“, rekao je Žinić.

Župan Ivo Žinić je u ovoj prigodi najavio i još čitav niz projekata koji će biti izvedeni tijekom ove i nekoliko narednih godina. Spomenuo je tako i nastavak sanacije Mosta Gromova u Sisku, vrijednu tridesetak milijuna kuna, kao i gradnju mosta preko rijeke Odre i pristupne ceste prema završetku autoceste od Lekenika do Mošćenice. Bit će izvršena rekonstrukcija državne ceste na području Tanca (Općina Jasenovac), a bit će dogovorena i rekonstrukcija nasipa na dužini od više od 8 km, na području Općine Jasenovac. U planu su rekonstrukcije državnih cesta na dionicama od Panjana do Hrvatske Kostajnice, a poslije i od Panjana prema Kukuruzarima. U fazi projektiranja je i nastavak D-36 Sisak-Karlovac (dionica Orleković-Pokupsko).

Župan je najavio i podizanje ceste kod Letovanića kako bi se spriječilo njeno plavljenje.

U prijedlogu za projektiranje je 20 km državne ceste Jasenovac-Sisak, još nekoliko mostova, graničnog mosta u Dvoru, mosta u Kutini na Kutinici. Ove godine ide i projektiranje ceste Žažina-Sisak, Žažina-most Brest, projektiranje Komareva, kao i ceste Sisak-Petrinja.

Komentirajte