Naslovnica Vijesti Sisak Lenart: Možemo mi u Saboru raspravljati, jaukati i svađati se, ali nažalost...

Lenart: Možemo mi u Saboru raspravljati, jaukati i svađati se, ali nažalost Rafinerija Sisak je prošlost

U srijedu je u Hrvatskom saboru u raspravi oko prijedloga izmjena Zakona o privatizaciji INA-e govorio i HSS-ov saborski zastupnik Željko Lenart koji se posebno osvrnuo na zatvaranje rafinerije u Sisku.

“Činjenica je da INA više nije hrvatska niti će ikada više biti. U prirodi vrijedi pravilo da velika riba jede malu ribu. U ovom slučaju je mala riba pojela deset puta veću ribu jer je MOL bio deset puta manji od INA-e. Zahvaljujući mađaronima INA je u mađarskim rukama”, rekao je zastupnik Lenart te upozorio kako je u svemu ovome nestalo jako puno radnih mjesta i energetska neovisnost o derivatima ugljikovodika.

“Rafinerija u Sisku postoji već sto godina, a danas je HDZ-ova Vlada zatvara! Oni koji pričaju o rafineriji, ne znaju gdje se ona nalazi i pričaju paušalno. Rafinerija Sisak se nalazi na željezničkoj pruzi, u blizini autoceste, na plovnom putu Sava. Nalazi se na čvorištu gdje je transportni put za sirovu naftu od Omišlja do Siska, od Siska do Mađarske, od Siska prema Slavonskom Brodu, prema Novom Sadu, Pančevu, prema Bosanskom Brodu i rafinerijama. Pokraj rafinerije Sisak se nalazi skladište JANAF-a koje ima 11 rezervoara od 500 tisuća kubnih metara, odnosno 500 milijuna litara sirove nafte u skladištu. Pored toga leži sisačka rafinerija i ne može se tvrditi da je ona neisplativa u tom dijelu”, upozorio je HSS-ov zastupnik te kazao kako su analize o neisplativosti rafinerije Sisak analize MOL-a.

Rekao je kako su stručne analize sindikata pokazale da su neki produkti rafinerije Sisak daleko isplativiji od onih iz rafinerije Rijeka.

“Rafinerija se zatvara zbog Mađara, zato što je to njima u interesu. Tko pita građane Siska što oni misle? Grad koji je imao željezaru i rafineriju nema više ništa.” – rekao je Lenart koji je podsjetio i na aktivnosti župana Žinića oko sisačke rafinerije.

“Župan Žinić se busao u prsa kako neće dozvoliti zatvaranje rafinerije Sisak, čak je 2015. godine tražio tematsku sjednicu Županijske skupštine na temu rafinerije i tražio predsjednika Vlade da dolazi tamo. Tada je Milanović bio predsjednik Vlade. No, danas kada je njegov predsjednik VladePlenković, župan Žinić ne dozvoljava oporbi sazivanje tematske sjednice o rafineriji!”

Rekao je lenart i kakoMađari štite svoj narod i glavešinu koji je umočen u aferu oko kupovine INA-e.

“Možemo mi u Saboru raspravljati, jaukati i svađati se, ali nažalost Rafinerija Sisak je prošlost. Radna mjesta u Sisku su prošlost, Sisak se kao grad gasi i mladi odlaze u svijet. U Hrvatskoj nema niti pravne države niti pravde, a ni sustav ne funkcionira”, zaključio je zastupnik HSS-a.

Komentirajte