6 C
Sisak
Srijeda, 27 listopada, 2021

Stranke protiv oduzimanja prostora Matici hrvatskoj, protiv je i Most

- Marketing-spot_imgspot_img

Sisački Most, točnije vijećnici Mosta u Gradskom vijeću, Ivana Krčelić i Predrag Sekulić, reagirali su povodom nekoliko zadnjih odluka Gradonačelnice Grada Siska Kristine Ikić Baniček, izrazivši “svoje najdublje nezadovoljstvo i protivljenje”.

“Naime, deložacija ogranka Matice Hrvatske iz prostora koji niz godina koriste, koja za razvoj i opstojnost našeg Grada ima nemjerljivu povijesnu i kulturološku vrijednost, i uskraćivanje prava korištenja bazena članovima UHBDR INA Sisak, jednoj od stožernih braniteljskih udruga u našem Gradu, izazivaju u nama, kao ljudima i prvenstveno Siščanima, nezadovoljstvo i ogorčenje.
Razlozi za donošenje ovih odluka su prvenstveno birokratske naravi i nemaju nikakve stvarne i strateške podloge. Možemo ih tumačiti jedino kao pokušaj obračuna s našim sugrađanima drugačije svjetonazorske i političke orjentacije, a nikako kao poteze koji doprinose boljitku Grada.

Obzirom da smo mi, Ivana i Predrag, prvenstveno SIŠČANI, a tek potom pripadnici jedne političke opcije, a u Gradskom vijeću Grada Siska zastupamo potrebe i interese svih naših sugrađana, upotrijedit ćemo sve svoje snage i mogućnosti utjecaja kako bi se ove nepravedne odluke poništile.” – sitiče se u priopćenju kojeg potpisuju vijećnici Krčelić i Sekulić, a koji su u Gradskom vijeću do sada podupirali politiku sisačke gradonačelnice.

I Gradska organizacija BM 365 – stranke rada i solidarnosti Grada Siska iskazala je podršku Ogranku Matice hrvatske Sisak, a u povodu odluke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček o raskidu ugovora s tom udrugom o korištenju poslovnog prostora.

“Iako ovakva jednostrana odluka ukida mogućnost žalbe i zatvara manevarski prostor za eventualne pregovore o ustupanju ili najmu neke druge lokacije, sisačka organizacija Stranke rada i solidarnosti očekuje da aktualna gradska vlast odmah pronađe drugu odgovarajuću lokaciju za djelovanje ove udruge u kulturi. To ne bi trebao biti problem jer je u vlasništvu Grada veći broj uredskih ili sličnih prostorija. Ne ulazeći u politička, ideološka ili neka druga razmimoilaženja među akterima, akoja vjerojatno stoje u pozadini najnovijeg incidenta, GO BM 365 – stranke rada i solidarnosti naglašava kako se zalaže za poticanje pluralizma legitimnih interesa kroz razvoj i unapređivanje građanskih prava i sloboda, te svih oblika kulture  i stvaralaštva.” – napominje se u priopćenju stranke BM 365.

“Ako gradska vlast ustraje na spomenutoj odluci, ova će Stranka takvo ponašanje smatrati izravnim udarom na Maticu hrvatsku kao jednu od najstarijih i najvažnijih nacionalnih i kulturnih institucija naše države.” – dodaje BM 365.

I Hrvatska stranka prava Sisačko-moslavačke županije izdala je priopćenje kojim pruža podršku Matici Hrvatskoj Sisak.

“Povodom odluke o raskidu ugovora Grada Siska, kojom se ogranak Matice Hrvatska Sisak izbacuje iz gradskih prostora, mi pravaši Sisačko-moslavačke županije, dajemo podršku Matici Hrvatskoj Sisak i stojimo joj na raspolaganju” – poručio je predsjednik ŽV HSP SMŽ Damir Markuš.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti