Naslovnica Vijesti Kultura Izložba ”Striegl: humanistička svjetlucanja u praznini svijeta/slike na poleđini stakla”

Izložba ”Striegl: humanistička svjetlucanja u praznini svijeta/slike na poleđini stakla”

Gradska galerija Striegl predstavlja izložbu pod nazivom ”Striegl: humanistička svjetlucanja u praznini svijeta/slike na poleđini stakla” koja će u Gradskoj galeriji Striegl biti otvorena za javnost u petak, 15. veljače, s početkom u 19,00 sati.

Točno prije 100 godina, 1919. godine, u Sisku je rođen Slavo (Slavoljub) Striegl. Činjenica njegovog rođenja u kontekstu 2019. godine, pokazala se kao legitiman i nužan povod da memorijalna ustanova koja nosi njegovo ime realizira program s ciljem ukazivanja i rasvjetljavanja novih pozicija Strieglovog umjetničkog opusa i na taj način pridonese značaju i specifičnom mjestu koje Slavo Striegl zauzima u modernoj hrvatskoj umjetnosti i suvremenoj hrvatskoj teoriji i povijesti umjetnosti.

Umjesto dosadašnjih retrospektivnih, sveobuhvatnih i tematskih pristupa u izložbenim koncepcijama, kakve su do sada u pogledu prezentacije Strieglovog stvaralaštva bile uvriježene, za ovu izložbu u ovoj simboličnoj godini, odlučili su se na obuhvaćanje specifičnog segmenta njegovog umjetničkog opusa, a to su radovi u tehnici ulja na staklu ili šire uvriježen i kod nas, njemački naziv za tu tehniku: hinterglasmalerei.

Ulje na staklu kao tehnika u hrvatskoj se povijesti umjetnosti veže uz pučku sakralnu umjetnost, uz naivnu umjetnost i Hlebinsku slikarsku školu, dok od hrvatskih slikara u 20. stoljeću, tu su tehniku usavršili Krsto Hegedušić, Ivan i Josip Generalić i u recentnijoj umjetničkoj praksi, također Hegedušićev učenik Željko Senečić.

Uz ova doista velika imena hrvatskog slikarstva, kada govorimo o tehnici ulja na staklu, jedan od najopsežnijih opusa ostvario je upravo i Slavo Striegl.

Komentirajte