Naslovnica Vijesti Kultura Praizvedba mise Josipa degl’ Ivellia posvećena uspomeni na branitelje Gvozdanskog

Praizvedba mise Josipa degl’ Ivellia posvećena uspomeni na branitelje Gvozdanskog

Praizvedba mise Josipa degl’ Ivellia na čast Svih Svetih za mješoviti zbor i orgulje, posvećena uspomeni na sve branitelje Gvozdanskog održana je u subotu 19. prosinca u sisačkoj katedrali. Tom prigodom misno slavlje predvodio je generalni vikar biskupije mons. Marko Cvitkušić, u zajedništvu s katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, a misu je animiralo Hrvatsko pjevačko društvo “Slavulj” iz Petrinje od vodstvom Josipa degl’ Ivellia i uz orguljašku pratnju vlč. Roberta Jakice.

Ova praizvedba održana je u sklopu bogatog programa kojim je Interpretacijski centar baštine obilježio spomen na bitku kod Gvozdanskog koja je 1578. godine ispisala jednu od najslavnijih stranica hrvatske povijesti.

Govoreći o ovom slavnom događaju, mon. Cvitkušić je na početku svoje prigodne propovijedi istaknuo da nam je kršćanska dužnost voljeti svoj narod i svoju domovinu Hrvatsku. „Za to imamo potvrdu iz Svetog Pisma koje svjedoči da je jednom Isus zaplakao nad metropolom svoje domovine Jeruzalemom, rekavši da u gradu neće ostati ni kamen na kamenu, a apostol Pavao bio je razočaran što njegov narod ne prihvaća poruku spasenja, napisavši da mu je velika bol u srcu“.

Potom je propovjednik ustvrdio da su mnogi Hrvati svoju ljubav prema domovini i svome narodu dokazali kroz našu tešku hrvatsku povijest. „To su dokazali i branitelji utvrde Gvozdansko prije 441 godinu. Turci su više od tri mjeseca opsjedali utvrdu i nekoliko puta pozivali branitelje na predaju što su oni odlučno odbili. Kada su Turci ujutro 13. siječnja 1578. ušli u grad ostali su zatečeni strahovitim prizorom. Svi su branitelji, njih 300, bili na svojim položajima smrznuti i mrtvi. Ali nitko se nije predao, nitko odustao od obrane. I sam je Ferhad-beg ostao zadivljen tim prizorom te je zapovjedio da se potraži katoličkog svećenika i po katoličkom obredu da se sahrane izginuli branitelji Gvozdanskog. Junaci Gvozdanskog su časno i svjesno pošli u smrt, časno su umrli za ideale koje su živjeli, a to su bogoljublje i domoljublje“.

Po riječima mons. Cvitkušića, mrtvi nas branitelji Gvozdanskog i cijele Hrvatske svih ovih stoljeća zadužuju da se nastavimo boriti za istinu, pravdu i dostojanstvo hrvatskog čovjeka. „Učimo se od njih hrabrosti u borbi za istinu i pravdu, da nikada ne vjerujemo da nas neprijatelj može poraziti“, zaključio je mons. Cvitkušić.

(SV)

Komentirajte