Naslovnica Vijesti Sisak Učenice OŠ Braća Bobetko s duhovima robotima izborile Svjetsko prvenstvo u robotici

Učenice OŠ Braća Bobetko s duhovima robotima izborile Svjetsko prvenstvo u robotici

Učenice Osnovne škole Braća Bobetko su na nedavno održanom RoboCup-u Junior Zagreb Open u kategoriji On Stage osvojile prvo mjesto i plasirale se na svjetsko natjecanje RoboCup Junior Sydney 2019. koje će biti održano od 2. do 7.srpnja 2018. u Sydneyu.

Riječ je o učenicama Emi i Sari Tatić, Sari Terman i Gabrijeli Jozić kojima su pomagali mentori Dorian Tepić i Nevio Marjanović te učiteljica-savjetnica tehničke kulture i informatike u Osnovnoj školi “Braća Bobetko” Sisak Jasminka Gerin.

Cure su se nazvale “istjerivačice duhova” i u Zagrebu pomele svu konkurenciju.

“Članice smo Zajednice tehničke kulture Sisak i tamo, kao i drugdje se većinom robotikom bave dečki, a nas četiri smo odlučile pokazati da smo mi bolje. I već na prvom državnom prvenstvu smo svim dečkima to i dokazale.” – uz osmijeh kazuje Ema Tatić.

Djevojke su za dva mjeseca uspjele konstruirati tri robota te smisliti i scenski nastup, koji je obvezan u ovoj natjecateljskoj kategoriji.

“Mi smo ghostbusterice, a naše robote smo programirali da budu duhovi koji bježe od nas. I tako ih mi lovimo, oni bježe, a sve u skladu sa scenskim nastupom i plesom koje smo osmislile.” – dodaje Gabrijela Jozić. Izgleda da je taj scenski kostimirani nastup i osvojio sve na zagrebačkom natjecanju jer je ponudio nešto skorz novo, te privukao pozornost.

“Svi su samo htjeli gledati nas i naše duhove.” – ističe Sara Terman.

Mentori su ponosni na djevojke, kao i sama škola, a od Grada Siska očekuju sada pomoć pri financiranju puta za Sydney. Ideju neće mijenjati, samo će je doraditi za svjetsko prvenstvo za koje se sisačke informatičko robotičke mlade nade nadaju da će biti također uspješno.

Komentirajte