Naslovnica Vijesti Sisak O nasilju u partnerskim vezama mladih

O nasilju u partnerskim vezama mladih

O nasilju u partnerskim vezama mladih razgovaraono je s učenicima strukovnog obrazovanja u Sisku povodom Svjetskog dana tolerancije i Svjetskog dana prevencije nasilja nad ženama.

Razgovaraonicu na ove teme vodili su kontakt policajci iz Policijske postaje Sisak Adnan Švraka i Adrijano Kovačić, te iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ dr. sc. Daša Poredoš Lavor, vanjska stručna suradnica Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Mlade osobe stupaju u razne često i površne partnerske veze koje su različitog trajanja i s različitim količinama odgovornog ponašanja. Za neke je to samo prolazna faza života u kojoj isprobavaju svoje mogućnosti i eksperimentiraju s osjećajima, dok neki u emotivnim partnerskim vezama traže i očekuju ljubav, podršku, razumijevanje i toleranciju. U razgovornom dijelu susreta mladi su zaključili kako je važno postići kompromis misleći pri tome da u partnerskoj vezi mladih obje osobe trebaju biti dobrovoljno, da se trebaju međusobno poštivati, da bi veza trebala biti lišena nasilja – iako mnogi priznaju da im je poznato da u istima nerijetko ima manipulacija i emotivnog nasilja – o čemu su nadalje učenici više razgovarali s predavačima.

Posebnu pozornost dobili su razgovori vezani za činjenicu da nasilje nije pojava koja je spolnim identitetom određena – žrtva i počinitelji mogu biti osobe oba spola. Činjenica je da su u mnog većem broju slučajeva žene žrtva nasilja, ali nasilje nad muškarcima prisutno je i u porastu je u Hrvatskoj.

Policijski službenik Adrijano Kovačević učenicima je na njihovo postavljeno pitanja detaljno opisao postupak što se događa i ako se postupa u situacijama kada žena putem telefonskog poziva ili izravnim dolaskom u policijsku postaju izjavi da je žrtva obiteljskog nasilja.

Potom su predavači Poredoš Lavor, Švraka i Kovačić govorili o osobitostima zaštite osoba starije životne dobi i osobama s invaliditetom kada je u pitanju obiteljsko nasilje jer upravo o ovoj obiteljskoj i društvenoj problematici vrlo malo se govori i piše, a mnoge osobe godinama trpe nasilje od strane zlostavljača koje su im poznate osobe, a zbog svoje onesposobljenosti i ovisnosti o zlostavljaču nisu u mogućnosti zaštititi se i zatražiti pomoć.

Suradnja Policijske uprave sisačko-moslavačke i Građanske inicijative „Moj grad Sisak“ nadalje će se razvijati sa svim zainteresiranim subjektima u zajednici.

Navedena aktivnost dio je projekta „Informirana zajednica – primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“,  financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska. Partneri na projektu su Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Projekt se provodi uz podršku suradnika u zajednice tijekom cijele 2018. godine.

Komentirajte