Naslovnica Vijesti Sisak Ekonomska škola Sisak postala „Škola ambasador Europskog parlamenta“

Ekonomska škola Sisak postala „Škola ambasador Europskog parlamenta“

Ekonomskoj školi Sisak dodijeljen je naziv „Škola ambasador Europskog parlamenta“, dok su njenim učenicima i nastavnicima dodijeljeni nazivi „Mlađi ambasador“ i „Ambasador Europskog parlamenta“.

Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza državljana Europske unije niti su vodilje ovog programa kojega na sebi svojstven način provodi svaka od uključenih srednjih škola ambasadora Europskog parlamenta. Cilj programa jest podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani. Tijekom tri godine održavanja programa, njime će biti obuhvaćeno čak 35 gimnazija i strukovnih škola iz cijele Hrvatske.

Među tih 35 je i Ekonomska škola Sisak, a Ana Marija Šutić, profesorica u ovoj školi, ali i mentorica na ovom projektu pojasnila je kako projekt okuplja 20-ak učenika, od čega je devet aktivnih.

„Oni su stvarno dali sve od sebe, izašli su i van naše škole, bili su i na Metalurškom fakultetu, Gimnaziji Sisak, SIMORA-i itd. To su učenici koji su vrlo otvoreni, glagoljivi, zainteresirani za budućnost kako naše države u Europskoj uniji, tako i ostalih. To su djeca koja se spremaju otići van, ali ne kako bi ostali tamo, nego kako bi se borili za dobrobit naše države i poticati mlade, ali i starije koji nisu dovoljno upućeni u ono što se događa u Europi. Naše je mišljenje je da je ovo vrlo bogat projekt na kojem bi se trebalo, ne samo ove godine, nego i u budućnosti, što više aktivirati i na njemu raditi“, kazala je profesorica Ana Marija Šutić, mentorica na ovom projektu u kojem je okupljeno oko 20 učenika.

Program funkcionira na način da nastavnik ima ulogu ambasadora seniora Europskog parlamenta, a zainteresirani učenici uključeni u program postaju mlađi ambasadori.

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir je dodijelila priznanja učenicima i nastavnicima uključenim u projekt.

„Moram reći da mene to kao zastupnicu veseli, jer to znači da kod mladih, naših učenika postoji interes za upoznavanje Europske unije, za upoznavanje s politikama i za stjecanje novih znanja. Sad sam razgovarala s ambasadorima ovdje u Sisku i ono što je još zanimljivije, oni su jako voljni i svoje kolege bolje upoznati s Europskom unijom, koje prednosti donosi članstvo u Europskoj uniji. Vidim da su dosta kreativni jer su i sami provodili određene ankete kako bi vidjeli mišljenje svojih vršnjaka, ali građana grada Siska o tome jesu li eurofili ili euroskeptici. Otkrili su mi da u ipak ovdje u Sisku ljudi pozitivno orijentirani prema Europskoj uniji“, rekla je Petir.

Zajedno sa Petir, naziv „Škola ambasador Europskog parlamenta“ u Ekonomskoj školi Sisak otkrio je zamjenik sisačko – moslavačkog župana Roman Rosavec.

„Moram izraziti zadovoljstvo što danas mogu sudjelovati u jednom ovako hvalevrijednom projektu. Sisačko-moslavačka županija je osnivač 38 škola i drago mi je da već u ovim uzrastima, našeg srednjoškolskog obrazovanja, ovdje u Ekonomskoj školi u Sisku imamo ambasadore koji su prepoznatljivi i na europskom nivou. To sigurno jamči jednu kvalitetu društva u budućnosti. Siguran sam da će ovo danas što će se ovdje događa biti i dodatan motiv drugim učenicima da se uključe u razno – razne društvene i kulturne događaje koji mogu promovirati, kako obrazovanje na području naše županije, tako i čitavu Sisačko-moslavačku županiju. Koristim priliku da se zahvalim svima, prvenstveno ravnateljici ove srednje škole, učenicima, naravno i našoj europarlamentarki Marijani Petir na svesrdnom zalaganju kako bi što bolje promovirali našu županiju i našu Republiku Hrvatsku na europskom nivou“, poručio je Rosavec.

(radio banovina, sisak.info)

Komentirajte