Naslovnica Vijesti Kultura Predavanje “Srebro Nikole Zrinskog”

Predavanje “Srebro Nikole Zrinskog”

Drugo od serije predavanja projekta “Obilježavanje 440. obljetnice Bitke kod Gvozdanskog” u organizaciji Interpretacijskog centra baštine Banovine, a pod nazivom “Srebro Nikole Zrinskog”, održati će dr. sc. Ivan Mirnik u sjedištu Centra u Petrinji, Gupčeva 31 u srijedu, 24. listopada s početkom u 18:00h. Ujedno će  prezentirati i izložbu radova članova likovnih udruga SULIKUM i PETRIART koji su sudjelovali u likovnoj koloniji “Gvozdansko 440.”.

Interpretacijski centar baštine Banovine u partnerstvu sa Sisačko-moslavačkom županijom cijelu 2018. godinu raznim aktivnostima obilježava 440. godinu od Bitke kod Gvozdanskog koja je 1578. godine ispisala jednu od najslavnijih stranica hrvatske povijesti. Utvrda Gvozdansko je predstavljala iznimno važan posjed obitelji Zrinski budući da je u njoj bila smještena kovnica novca, a njena okolica obilovala je nalazištima plemenitih ruda.

Projekt financira Ministarstvo kulture kroz svoj Program javnih potreba u kulturi za 2018. godinu.

Treće predavanje istog ciklusa najavljeno je za 29. listopad u 18h kada će biti prilike slušati prof. Domagoja Sremića s temom “Bitka kod Gvozdanskog”, a nakon njega iste večeri u 19h održat će se i odgođeno predavanje izv.prof.doc.dr.sc. Hrvoja Kekeza.

Predavanja 29. listopada održavaju se u prostorima Državnog arhiva u Sisku, Frankopanska 21.

Komentirajte