Naslovnica Vijesti Kultura “Antologija poezije uživo” počinje u Gradskoj galeriji Striegl

“Antologija poezije uživo” počinje u Gradskoj galeriji Striegl

Prva večer ciklusa pod nazivom “Antologija poezije uživo” će se održati u petak, 19. listopada u 19 sati u Gradskoj galeriji Striegl.

Gradska galerija Striegl predstavlja novi programski segment pod nazivom: ”Antologija poezije uživo”.

Program proizlazi iz jednog od brojnih segmenata umjetničkog djelovanja sisačkog doajena, Slave Striegla, čiji pjesnički opus je ostao samozatajan koliko i njegov likovni opus.

Ovim projektom otvaramo brojne mogućnosti interpretacije i valorizacije Strieglovog versatilnog umjetničkog opusa.

Autorica ovog projekta ”Antologija poezije uživo” je poznata pjesnikinja Sonja Manojlović, i prošlogodišnja laureatkinja Goranovog vijenca.

Ciklus „Antologija poezije uživo“ sastoji se od niza pjesničkih večeri suvremenih hrvatskih autorica i autora, a temeljen je na dragocjenom predmetu nazvanom ”Jedna pjesma– antologija u jednom primjerku“, u izboru Sonje Manojlović.

Projekt je u tijeku, na neodređen rok, i ne predviđa tiskanje antologije, već će ostati u jednom primjerku kao jedinstven artefakt hrvatske poezije. Autori vlastitom rukom upisuju po jednu svoju pjesmu i komentar, a predviđeni likovni dio izradit će akademski slikar Saša Šekoranja.

Do sada se upisivanjem odazvalo tridesetak autora (navodimo abecednim redom): Tomica Bajsić, Dorta Jagić, Zvonko Maković, Branko Maleš, Tonko Maroević, Zvonimir Mrkonjić, Luko Paljetak, Delimir Rešicki, Ivan Rogić Nehajev, Mario Suško, Drago Štambuk, Irena Vrkljan, Anka Žagar i dr. Projekt je u kontinuitetu, i neke pjesme, koje će autori upisati svojom rukom u antologiju, možda još nisu ni napisane.

Ciklus započinje ovogodišnji dobitnik Goranovog vijenca, naše najveće nagrade za poeziju, akademik Tonko Maroević (pjesnik, esejist i prevoditelj, povjesničar umjetnosti, književni i likovni kritičar te antologičar) čitanjem svojih pjesama i općim razgovorom, kojeg će inicirati pjesnikinja Sonja Manojlović, autorica projekta, također dobitnica Goranovog vijenca 2016. godine.

Tom prilikom – uz značajan popust, posjetitelji će moći kupiti knjige izabranih pjesama Tonka Maroevića.

Komentirajte