Naslovnica Vijesti Sisak Autopromet nabavlja novih 20 autobusa novcem iz EU fondova

Autopromet nabavlja novih 20 autobusa novcem iz EU fondova

Trgovačkom društvu Auto promet Sisak d.o.o. odobreno je 22,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za nabavu novih 20 autobusa. Uz 15 novih autobusa koji su nabavljeni u protekle dvije godine, od čega 13 sredstvima EBRD-a, Sisak će biti grad s najnovijim voznim parkom u Hrvatskoj.

Ugovor s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture potpisan je krajem prošlog mjeseca, a gradonačelnica Kristina Ikić Baniček čestitala je danas na konferenciji za novinare direktoru Auto prometa Darku Majiću i cijelom timu koji je radio na pripremi za prijavu ovog projekta.

-Auto promet se od jedne potencijalno loše priče od prije 15 godina kojeg je bivša gradska vlast htjela privatizirati i prodati i tako odustati od javnog gradskog prijevoza, danas pretvorio u tvrtku koja uspješno posluje i povećava broj putnika svake godine, redovito isplaćuje plaću, nagrađuje svoje radnike i uspješno povlači bespovratna sredstva iz EU fondova. S novim autobusima, Siščanke i Siščani bolje će i sigurnije putovati, djelatnici Auto prometa imat će kao sredstvo rada sigurne autobuse, a tu je i ekološka komponenta, odnosno prelazak na autobuse koji koriste ekološki prihvatljivije gorivo s manjim emisijama CO2. Na ovaj način dugoročno smo osigurali kvalitetan gradski i međugradski prijevoz i dugoročnu opstojnost našem Auto prometu. Pokazala se vrlo dobrom odluka da ne odustanemo od Auto prometa već da napravimo jedan nad standard u gradskom prijevozu – naglasila je gradonačelnica.

Direktor Auto prometa Sisak Darko Majić istaknuo je kako je na temelju posebne studije procijenjena potreba za 20 novih autobusa.

-Od tih 20 autobusa, nabavit ćemo 10 prigradskih dizel autobusa s niskom emisijom CO2, 2 gradska polu niskopodna autobusa te 8 midi buseva za gradski i prigradski prijevoz. Svi autobusi će imati invalidsku rampu i prostor za osobe s invaliditetom – naglasio je Majić.

Istaknuo je kako je zadovoljan odnosom Siščana prema Auto prometu te je zahvalio građanima koji koriste javni prijevoz.

-Radnim danom imamo više od 5 tisuća putnika. Ove godine, od 1. siječnja do danas imamo za 4,4% više prevezenih putnika s radničkim pokazom, imamo 2,2% više prevezenih umirovljenika, ali je došlo do pada prijevoza nezaposlenih osoba za 13% što je ustvari dobra vijest. Kategorije koje se najviše voze su učenici osnovnih škola , zatim srednjoškolci, a trećina putnika su mladi. Uveli smo i studentski prijevoz koji prije nije postojao te je uz subvenciju Grada Siska studentska karta do Zagreba na razini cijene željezničke karte s tim da se s tom kartom studenti mogu voziti i u gradskom prijevozu. Povećali smo u srpnju plaću vozačima, od 1. studenoga ide novo povećanje, imamo kolektivni ugovor i jako dobru suradnju s predstavnicima sindikata i radničkog vijeća – zaključio je Majić.

Inače, Sisak je jedan od samo osam gradova u kojima se održao javni gradski prijevoz koji će u godini kada ovo trgovačko društvo obilježava 60. godišnjicu postojanja, imati najmoderniji vozni park u Hrvatskoj.

(sisak.hr)

Komentirajte