9 C
Sisak
Petak, 29 ožujka, 2024

„72 sata bez kompromisa“ u listopadu i u Sisku – pridružite se i Vi!

Datum:

Marketing

„72 sata bez kompromisa“ međunarodni je volonterski projekt koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Projekt je pokrenut u Njemačkoj 90.-ih godina i od tada okuplja desetke tisuća mladih diljem Europe.

Kroz 72 sata mladi mijenjaju svoju lokalnu zajednicu različitim volonterskim akcijama.

Hrvatska je prepoznala vrijednost ovog projekta i pokrenula ga 2014. godine u Splitu, kao deseta europska članica.

Od 2015. godine uključuju se Zagreb i Dubrovnik, nakon čega se projekt širi na Sinj, Zadar, Osijek sa željom da u budućnosti preplavi cijelu Hrvatsku.

Od 2018. godine u projekt se po prvi puta uključio i grad Sisak u kojemu je nositelj organizacije Pastoral mladih Sisačke biskupije.

Prijave za volontere iz Siska počele su na ovom linku: http://prijava.72sata.hr/72sata/prijava_volontera/prijava/9

U projektu „72 sata bez kompromisa“ mladi stavljaju sebe, svoje vrijeme i sposobnosti na raspolaganje za konkretne volonterske aktivnosti na različitim mjestima diljem Hrvatske i pritom promiču općeljudske vrijednosti. Projekt se zadnje dvije godine održava uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, nad/biskupija, gradova i županija u kojima se do sada projekt održavao.

Do sada je ostvareno diljem Hrvatske 749 volonterskih akcija na kojima je volontiralo oko 5500 mladih volontera u suradnji s preko 300 različitih institucija (udruge, domovi za stare i nemoćne, osnovnim školama, dječjim domovima, parkovima prirode, pučkim kuhinjama, knjižnicama i centrima za rehabilitaciju).

Tijekom 72 sata nekoliko tisuća mladih beskompromisno stavljaju svoje vrijeme na raspolaganje za dobrobit svoje zajednice. Kroz tri dana ostvaruju se različite aktivnosti, primjerice posjete različitim ranjivim skupinama društva (beskućnicima, starijim i nemoćnim osobama, djeci bez adekvatne roditeljske skrbi, osobama s intelektualnim teškoćama, djeci s teškoćama u razvoju, osobama niskog socio-ekonomskog statusa), čišćenje i krečenje stanova i kuća, ekološke akcije čišćenja okoliša, prikupljanje sredstava za oboljele, kreativne, zabavne i edukativne radionice, medijski projekti i druge aktivnosti.

U devet hrvatskih gradova i jednoj općini ove godine će projekt biti održan od 18. do 21. listopada kada će mnogi srednjoškolci, studenti i radnička mladež koji svoje slobodno vrijeme žele posvetiti volontiranju izaći iz svoje udobnosti i pristati na beskompromisno volontiranje ondje gdje to bude potrebno.

Članovi organizacijskog tima međunarodnog volonterskog projekta ’72 sata bez kompromisa’ započeli su s promocijom po sisačkim srednjim školama. Do sad su posjetili maturante Srednje škole Viktorovac i Ekonomske škole Sisak s kojima su razgovarali o ciljevima ovo projekta i prezentirali neke od volonterskih akcija koje će se po prvi puta u ovom obliku održati u Sisku od 18. do 21. listopada. Svi mladi od 16 do 30 godina pozvani su da daruju svoje vrijeme, priključe se ovom volonterskom projekt i na taj način pomognu onima kojima je to najpotrebnije. Daljnja suradnja dogovorena je s Gimnazijom Sisak i Klubom mladih SKWHAT gdje će promocija biti održana u narednim danima.

Identitet projekta

Mladi žive solidarnost
Iako moderno društvo prezentira važnost uzdizanja sebe i vlastitih potreba na pijedestal, spremnost pomoći onima koji su u nevolji ne jenjava. Mladi uključeni u projekt „72 sata bez kompromisa“ pokazat će da su željni pridonijeti promjenama društva na bolje, aktivirati se za plemeniti cilj. Projekt „72 sata bez kompromisa“ daje konkretne smjernice gdje i kako se pokrenuti, živjeti solidarnost, gledati otvorenim očima realnost i pružiti ruku u trenutku potrebe.

Mladi stoje u središtu pozornosti
Brojne akcije koje će se provoditi tijekom trodnevnog trajanja „72 sata bez kompromisa“ pokazat će snagu i važnost mladih koji znaju udružiti snage. U središtu svih aktivnosti će biti mladi: od onih koji će uložiti brojne sate u organizaciju projekta pri traženju akcija i volontera do onih koji će svoje vrijeme i talente beskompromisno staviti na raspolaganje.

Mladi razbijaju predrasude
Različite „etikete“ se olako stavljaju na određene skupine ljudi. Projektom „72 sata bez kompromisa“ mladi će raskrinkati te predrasude i približiti se onima koje društvo odbacuje. Kada se makne od predrasuda otkrivaju se novi vidici, nova prijateljstva, nove spoznaje.

Mladi se nalaze pred izazovom
Nijedna akcija ne bi mogla biti ostvarena bez mladih i njihove spremnosti prihvatiti izazov volontiranja. „72 sata bez kompromisa“ će potaknuti mlade da izađu iz svoje sigurne zone i hrabro se suoče sa svojim sposobnostima, otkriju neotkrivene talente i daruju one koje već posjeduju.

Mladi rade zajedno
Stotine mladih bit će mehanizam „72 sata bez kompromisa“, svojim radom učinit će da u tri dana svijet doista postane ljepše mjesto za život. Zajedništvo i timski rad bit će vidljiv na brojnim lokalnim akcijama diljem Zagreba, Splita i Dubrovnika. Udruženi talenti, snaga i nesebično davanje pomaknut će sve granice.

Možda vas zanima...

Teška prometna nesreća u Sisku, poginuo mlađi muškarac

Dana 28.03.2024. g. oko 06,50 sati u Sisku, Novoselska...

Tika u suradnji sa sisačkim Merhametom darivala ramazanske pakete

Turska agencija za suradnju i koordinaciju – TIKA donirala...

Sisak uskoro dobiva novu infrastrukturu za poduzetnike – Sisak Hub

Sisak će na jesen dobiti Sisak HUB, suvremeni poduzetnički...

Uskrsna čestitka biskupa Vlade Košića

Vlado Košić, biskup sisački  Uskrsna čestitka Sisak, 25. ožujka 2024. Dragi vjernici, Želeći...