Naslovnica Vijesti Kultura Strieglova djela od sada možete pogledati i na internetu

Strieglova djela od sada možete pogledati i na internetu

„Digitalizacija Zbirke Striegl“ i „Zbirka Striegl u gostima“ dva su nova projekta Gradske galerije Striegl koja su predstavljena novinarima na tikovnoj konferenciji u velikom kabinetu gradske vijećnice, na kojoj su sudjelovali gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber sa suradnikom Viktorom Bublićem.

Kako je istaknula ravnateljica Alma Trauber, projekti su uvod u 100. obljetnicu rođenja Slave Striegla koja će se obilježiti iduće godine te pružaju mogućnost prezentiranja slikarskog opusa Slave Striegla široj javnosti, a Zbirci Striegl aktivan život do smještanja u stalni postav.

Zahvaljujući digitalizaciji, od danas na novoj web stranici Gradske galerije Striegl može se pregledati svih 319 radova iz Zbirke Striegl na jednom mjestu, što do sada nije bilo moguće. Vizualni identitet stranice izradio je Sven Sorić, a u programskom smislu stranicu je riješio Viktor Bublić.

– Zbirka do sada nije bila prezentirana u cjelini i sa svim podacima, nego su rađeni izbori. Pored prezentiranja javnosti, ovaj projekt je i uvod u rad na valorizaciji i predstavlja platformu za istraživanje Strieglovog opusa i nadograđivanje novim saznanjima, rekla je ravnateljica Alma Trauber.

Paralelno s digitalizacijom realizira se i projekt Zbirka Striegl u gostima.

“Uvod u taj program je postavljena izložba Slavinih radova u velikom kabinetu Gradske vijećnice. To je mjesto gdje je i potpisan donacijski ugovor sa Strieglom, gdje je i odlučeno o osnutku galerije i mislimo da je to dobro mjesto za start tog programa koji će trajati tri godine” – rekla je ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber najavivši kako su dogovorena, ili pred dogovorom, gostovanja Strieglovih radova u Studiju “Josip Račić” Moderne galerije Zagreb, Galeriji Ružić u Slavonskom Brodu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci…

Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček izrazila je zadovoljstvo novom svježinom i idejama u radu ravnateljice Alme Trauber te je istaknula kako je dokumentacija za kuću Striegl pripremljena i kako je u tijeku dogovaranje o načinima financiranja te kako postoji namjera da se Zbirka Striegl, uz Holandsku kuću, smjesti i u dio kuće Müller.

(sisak.hr, sisak.info)

Komentirajte