24 C
Sisak
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Tehnička škola dobija Centar kompetentnosti u bivšoj domobranskoj vojarni

Datum:

Marketing

Tehnička škola Sisak jedna je od nedavno proglašenih 25 regionalnih Centara kompetentnosti. Zbog svojih rezultata izabrana je da bude mjesto razvoja područja elektrotehnike i računalstva za ovaj dio Hrvatske, a ta odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja otvara Tehničkoj školi Sisak dodatne mogućnosti korištenja europskih fondova.

„Imenovanje Tehničke škole Sisak Regionalnim centrom kompetentnosti omogućuje školi financiranje iz EU fondova i to za opremanje, dogradnju, izradu novih kurikuluma i usavršavanje nastavnika. Procjena je da možemo dobiti za ove potrebe 50 milijuna kuna, a možda i više.“ – kazuje za Veečrnji list ravnatelj Tehničke škole Sisak dipl.ing. Davor Malović.

Uz odlične rezultate ove škole koje pokazuje zadnjih deset i više godina, što je bila predispozicija za status Centra kompetentnosti, put do toga trajao je dvije godine tijekom kojih je Sisačko – moslavačka županija, u suradnji sa školom i Razvojnom agencijom SI-MO-RA, pripremila temelje.

„Kroz naječaje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva kulture osigurana su sredstva za projektnu dokumentaciju za uređenje Domobranske vojarne u Lađarskoj ulici, u kojoj će biti smješten Centar. U rujnu se očekuje otvaranje natječaja kroz koji će se financirati radovi i opremanje Centra. Sisačko – moslavačka županija dobila bi na ovaj način prostor sa najsuvremenijom tehnologijom, koju će koristiti učenici i nastavnici Tehničke škole Sisak, ali i znanstvenici i gospodarstvenici, kao temelj budućeg razvoja Grada Siska, ali i čitave Županije. „ – kazuje Darjan Vlahov, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu kulturu i sport Sisačko-moslavačke županije.

Sam Regionalni centar u bivšoj vojarni imat će i 10 jednokrevetnih soba sa sanitarnim čvorovima za predavače i 15 dvokrevetnih soba sa sanitarnim čvorovima za učenike.

„Osim smještajnih kapaciteta opremit će se i urediti devet novih praktikuma s najsuvremenijom opremom. Među njima su oni za osnove elektrotehnike i mjerenja u elektrotehnici, za elektroniku i automatizaciju, za robotiku, praktikum za obnovljive izvore energije koji će imati solarnu centralu i punionicu električnih automobila, za svemirsku tehnologiju i za električna te solarna vozila. Bit će tu i Apple room te Microsoft room.“ – pojašnjava nam ravnatelj Malović koji kazuje kako će glavne djelatnosti RCK biti srednjoškolsko obrazovanje učenika Tehničke škole Sisak, ali i drugih učenika iz SMŽ i ostalih škola s kojima škola surađuje, obrazovanje odraslih kao i dodatno obrazovanje zaposlenih u tvrtkama.

Uvest će se i neki novi kurikulumi. Za početak tehničar za mehatroniku i tehničar za izradu video igara.

Tehnička škola status Centra kompetentnosti zadržava pet godina, nakon čega prostor i tehnologija neće biti oduzeti od Tehničke škole, ali će priliku razvoja dobiti i neka druga srednja škola sa svojim Centrom. Na raspolaganju je pet prioritetnih područja za osnivanje Centara kompetentnosti – turizam i ugostiteljstvo, strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, zdravstvo i poljoprivreda.

- Marketing -

Možda vas zanima...

Nagrađeni sisački učenici s najboljim rezultatima na državnim natjecanjima

Za učenike koji su postigli izvrsne rezultate na državnim...

Čak 32% više učenika u sisačkom Ljetnom boravku

U ponedjeljak, 24. lipnja, ponovo u Sisku kreće u...

Sisak će dobiti novih 400 mjesta u vrtićima

Završena je izgradnja i krenulo je uređenje okoliša novog...