Naslovnica Vijesti SMŽ M. Petir posjetila Moslavinu i Park prirode Lonjsko polje

M. Petir posjetila Moslavinu i Park prirode Lonjsko polje

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir  posjetila je regiju Moslavina i Park prirode Lonjsko polje, a domaćin posjeta bio je poznati moslavački vinar Ivica Florijanović.

Posjet Moslavini započeo je u Popovači u Vinskom dvoru gdje su se posjetitelji susreli s čelnicima Udruge vinogradara i voćara Škrlet koja aktivno promovira istoimenu autohtonu vinsku sortu prilikom čega je predsjednik Udruge Igor Kovačević u nazočnosti gradonačelnika Josipa Miškovića uručio priznanje zastupnici Petir za podršku koju daje moslavačkim vinarima i vinogradarima.

Posjet je nastavljen razgledavanjem nasada vinograda moslavačkoga vinara Ivice Florijanovića čije je vino Škrlet ove godine proglašeno najboljim u Sisačko-moslavačkoj županiji.
U Popovači su posjetili i Etnografski muzej Zorke Sever nakon čega je uslijedilo razgledavanje Parka prirode Lonjsko polje, Europskog sela roda Čigoč te prijemnog centra parka prirode u Krapju, selu starih drvenih kuća i zaštićene graditeljske baštine. Osim toga, gosti su obišli Tradicije Čigoč, seosko imanje Ravlić, Eko-etno selo Strug u Plesmu, a u Lonji su posjetili i Etno selo Stara Lonja te Pansion Tišina.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir rekla je da su “Moslavina i Lonjsko polje neotkriveni biseri Hrvatske s iznimnim potencijalom za razvoj kontinentalnog turizma koji bi uz adekvatnu podršku svih razina vlasti tu destinaciju mogao preporoditi i dati ljudima novi poticaj da ostanu živjeti na selu”. Potaknula je vinare i nositelje seoskog turizma da iskoriste mjere Hrvatske turističke zajednice ureda u Bruxellesu koja ima financijska sredstva za promociju slabije razvijenih turističkih regija te da pozovu belgijske novinare i blogere u posjet kako bi se kroz takav vid promocije povećala posjećenost stranih turista. „Mir i tišina koju s vremena na vrijeme prekine klepetanje roda zaštitni su znak Lonjskog polja. Zeleno srce Hrvatske kako nazivaju Lonjsko polje idealna je destinacija za turiste koji žele pobjeći od užurbane svakodnevnice i uživati u bogatoj prirodnoj i kulturnoj baštini“, kazala je Petir.

Marijana Petir koristi svaku prigodu za predstavljanje rodne Moslavine koju je uz Sisačko-moslavačku županiju, kao i Park prirode Lonjsko polje već predstavila i u Europskom parlamentu u Bruxellesu kroz izložbu fotografija o parku te nastupom KUD-a Repušnica. Tom je prigodom na njezin poziv, na izložbi sudjelovalo i 70-ak predstavnika kulturnog, gospodarskog i društvenog života Sisačko-moslavačke županije, a za sve posjetitelje Petir je organizirala domjenak na kojemu su posluženi autohtoni seljački proizvodi s OPG-a udruženih u Zajednicu proizvođača Sisačko-moslavačke županije i autohtono moslavačko vino Škrlet iz istoimene udruge vinara. Tom su se prigodom moslavački vinari sastali s belgijskim vinarima i distributerima vina prilikom kojeg su predstavljena moslavačka vina, a razgovarali su i o poslovnoj suradnji.

Uz zastupnicu Petir, u posjetu Moslavini i Lonjskom polju bili su načelnik Općine Lekenik Ivica Perović, načelnica Općine Majur Klementina Karanović i gradonačelnik Novske Marin Piletić, a priključio se i Robert Nicholson, gost iz Sjedinjenih Američkih Država koji je posjetio Hrvatsku upravo na poziv zastupnice Petir koja mu je u Washingtonu predala brošuru o Lonjskom polju i pozvala ga u posjet.

Robert Nicholson osnivač je i direktor američkog Projekta Philos osnovanog 2014. godine kojem je cilj promicanje pozitivne kršćanske uključenosti na Bliskom istoku. Nicholson boravi u Hrvatskoj od 17. do 21. srpnja, a tijekom svoga petodnevnoga posjeta u Zagrebu je održao niz sastanaka sa stručnjacima koji se bave temom Bliskog istoka i položaja kršćana, dok se tijekom posjeta Moslavini i Lonjskom polju upoznao s bogatom kulturnom, gastronomskom i povijesnom tradicijom te regije koja ga se toliko dojmila da je najavio kako će se vratiti i upravo tu dovršiti pisanje svoje knjige.

Komentirajte