Naslovnica Vijesti Sisak Počeo je još jedan volonterski kamp Gradskog muzeja Sisak

Počeo je još jedan volonterski kamp Gradskog muzeja Sisak

U organizaciji Gradskog muzeja Sisak počeo je desetodnevni Volonterski kamp, jedinstveni oblik praktičnog rada za studente povijesti i srodnih studija, koji se održava devetu godinu zaredom. Ove godine u kampu sudjeluje osam studenata s filozofskih fakulteta u Zagrebu i Rijeci.

Sve do 25. srpnja, studenti će, pod mentorstvom višeg kustosa Ivice Valenta, više kustosice Katice Mrgić i višeg muzejskog pedagoga Marijana Bogatića, obilaziti povijesno manje istražene dijelove Sisačko-moslavačke županije, gdje će evidentirati povijesnu, etnološku i kulturnu baštinu.

Kako su na konferenciji za novinare najavili mentori, osnovna je zadaća sudionika kampa da zabilježe postojeće stanje u sredinama gdje se nalaze povijesni spomenici i predmeti baštine. Uz ostalo, dodatno će istražiti srednjovjekovnu kulturnu baštinu, obići će utvrde Pedalj i Bruvno, Park prirode Lonjsko polje, te područje Sunje, Hrvatske Dubice, Hrvatske Kostajnice i Pokuplja, a posjetit će Martinsku Ves, Osekovo i Bok. Uz etnološku, na tim će mjestima studenti istodobno istraživati i graditeljsku baštinu.

“Boravak na terenu također ćemo iskoristiti za prikupljanje građe i podataka iz vremena Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata, a prvi put ćemo raditi i na popisu vatrogasne baštine, koju posjeduju seoska vatrogasna društva. Takav način terenskog rada dosad je pokazao izvanredne rezultate, pa nastavljamo s tom praksom, koja je dragocjena za našu muzejsku kuću i studente” –  rekao je Ivica Valent.

Kako je najavljeno, završetkom kampa studenti povijesti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije i kulturne antropologije iznijet će svoja iskustva.

Volonterski kamp su financijski podržali Ministarstvo kulture i Grad Sisak, a u organizaciji pomaži i sponzori, sisački Dom kulture Kristalna kocka vedrine, Gradsko društvo Crvenog križa, Klub mladih Skwhat i drugi.

Koliko je ovaj program Gradskog muzeja Sisak dobar pokazuje i priznanje iz 2015. godine kada je Hrvatsko muzejsko društvo upravo Volonterski kamp sisačkog Muzeja proglasilo je najboljim edukativno- pedagoškim programom u Hrvatskoj.

Komentirajte