Naslovnica Vijesti Sisak Sisak će dobiti Centar za stare fotografske procese “Atelier Siscia“

Sisak će dobiti Centar za stare fotografske procese “Atelier Siscia“

U srijedu, 4. srpnja, Sisak će dobiti Centar za stare fotografske procese “Atelier Siscia“ koji će biti smješten u prostoru Foto galerije Siscia obscura. Bit će to prvi takav centar u Hrvatskoj i jedan od rijetkih u Europi.

“Osnovni ciljevi su očuvanje fotografske baštine i rad s mladima” – kazuje poznati sisački fotograf Miroslav Arbutina – Arbe koji se starim tehnikama stvaranja fotografija bavi zadnjih šest godina.

I proteklih godina Arbe je učenicima osnovnih i srednjh škola u Foto galeriji nastojao predstaviti kalsičnu fotografiju, kako bi ih malo odmaknuo od mobitela i digitalne fotografije koja u njihovim generacijama prevladava. Radili su s njim i na cameri obscuri, a sada je to odlučio podići na višu razinu.

“Uz osnove fotografije oni će ovdje moći naučiti stare fotografske tehnike. U početku ćemo ih prezentirati pet, a u pripremi su još četiri. Bit će tu mokri kolodij, cijanotipija, Van Dyke Brown tehnika i druge.” – napominje Arbutina koji će nastojati ubaciti i u školski likovni odgoj cijanotipiju, čije se fotografije rade na akvarel papiru pogodnom za kasnije likovne dorade. Besplatne tečajeve dobili bi tako i nastavnici.

Dugoročni cilj je u prostoru Centra stvoriti tzv. staklenu kuću, vintage fotografski atelje.

“Stare fotografske radnje su zvali “staklene kuće”. U to vrijeme nije bilo električne energije, a kasnije nisu postojale tako snažne lampe da bi se mogao osvijetliti atelje pa su oni imali jednu stranu ostakljenu, najčešće sjevernu, zbog difuznog svjetla, i stakleni krov. Svetlost se regulirala zastorima, a sve to je starim fotografijama davalo tu jednu mekoću. To bi htjeli postići u ovom prostoru koji je jako pogodan za takav atelje.” – ističe sisački fotgoraf i voditelj Foto galerija Siscia obscura.

Od budućeg Centra za fotografske tehnike očekuje se novi kulturni sadržaj i doprinos turističkoj ponudi Siska, a kako izgleda Siščani mogu vidjeti u četvrtak, 5. srpnja, na Danima otvorenih vrata.

(večernji list)

Komentirajte