1 C
Sisak
Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Međunarodni dan muzeja obilježava se i u Sisku

- Marketing-spot_imgspot_img

Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) od 1977. godine 18. dana mjeseca svibnja obilježava Međunarodni dan muzeja, dan kada muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju. Ovogodišnja tema za obilježavanje Međunarodnog dana muzeja je „Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika“.

Ovim povodom Gradski muzej Sisak je u petak, 18. svibnja, pripremio je zanimljiv program za sve svoje posjetitelje.

Od 10 do 18 sati svim posjetiteljima omogućen je besplatan ulaz i stručno vodstvo izložbenim postavima u Muzeju, a na raspolaganju im je i širok izbor publikacija koje će se ovim povodom prodavati po prigodnim cijenama. Uz izložbu Fragmenti: Sisak od prapovijesti do suvremenosti, posjetitelji mogu razgledati i novopostavljenu izložbu pod nazivom Dječji svijet? Igračke iz kolekcije Politeo gdje će se upoznati s igračkama koje su proizvedene u hrvatskim tvornicama od 1930-ih do 1980-ih godina.

U 12 sati u Gradskom muzeju Sisak, Ulica kralja Tomislava 10, održat će se promocija informativne mobilne aplikacije koja koristeći suvremene prezentacijske tehnologije pruža jedinstveno iskustvo istraživanja povijesnih znamenitosti grada Siska i djelatnosti koje čine srž muzejskog djelovanja. Projekt izrade ove aplikacije inicirao je Muzej s ciljem informiranja korisnika o radu Muzeja kroz pregled djelatnosti koje njegovi odjeli pokrivaju, uvid u arheološka istraživanja koja se provode, stalni postav Muzeja, prikaz građe iz muzejskih zbirki, njegove publikacije te sadržaje koji nude interesantne informacije o povijesti grada Siska. Značajka aplikacije je i implementacija sustava proširene stvarnosti za prikaz animiranih trodimenzionalnih modela sisačkih znamenitosti.

U 16 sati održat će se završnica edukativne akcije „Šikljom kroz povijest grada“ kada će djeca, sudionici akcije, pustiti šiklje izrađene na radionicama u rijeku Kupu. Završnica će se održati na početku šetnice Slavoljuba Slave Striegla (preko puta Gradske vijećnice).

 

PROGRAM MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA
18. SVIBNJA 2018.
Gradski muzej Sisak

10 – 18 sati
besplatan ulaz i stručno vodstvo izložbom Fragmenti: Sisak od prapovijesti do suvremenosti te izložbom Dječji svijet? Igračke iz kolekcije Politeo za pojedinačne posjetitelje
prigodna prodaja publikacija u izdanju Gradskog muzeja Sisak

12 sati
prezentacija informativne mobilne aplikacije koja koristeći suvremene prezentacijske tehnologije pruža jedinstveno iskustvo istraživanja povijesnih znamenitosti grada Siska i djelatnosti Gradskog muzeja Sisak

16 sati
završnica edukativne muzejske akcije „Šikljom kroz povijest grada“ gdje će djeca, sudionici akcije, pustiti šiklje izrađene na radionicama u rijeku Kupu (šetnica Slavoljuba Slave Striegla, preko puta Gradske vijećnice)

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti