Naslovnica Vijesti SMŽ Ove godine 400 posto više poginulih na prometnicama SMŽ

Ove godine 400 posto više poginulih na prometnicama SMŽ

U prva četiri mjeseca 2018. godine je u odnosu na isto razdoblje 2017. godine zabilježeno smanjenje ukupnog broja prometnih nesreća za 6,5%, međutim broj prometnih nesreća s poginulim osobama povećan je za 400% (2017. – 1 PN, a 2018. – 5
PN), kao i broj smrtno stradalih osoba također za 400% (2017. – 1, a 2018. – 5 poginulih).

U povećanju je i broj teško ozlijeđenih osoba za 9,1% (2017. – 22, a 2018. – 24 teško ozlijeđena). Prometne nesreće s poginulim osobama evidentirane su na području Kutine (3) te Siska i Hrvatske Kostajnice (po 1).

I u proteklom djelu mjeseca svibnja ove godine, unatoč već upućenim apelima, navedeni nepovoljni trend stanja sigurnosti u cestovnom prometu je nastavljen, tako da je u prometnim nesrećama jedna osoba smrtno stradala, a osam je zadobilo teške tjelesne ozljede.

“Stanje nije dobro u prometu. Imamo i deset posto više teško ozlijeđenih osoba, a samo u dva zadnja mjeseca imalli smo 20 teških prometnih nesreća u kojima su sudjelovali motociklisti. Jedan je poginuo, a 18 ih je ozlijeđeno od čega deset teško. Proveli smo ove godine mnoge represivne akcije, ali očito nema rezultata jer vidimo i dalje veliku razinu prometne nekulture” – rekao je na tiskovnoj konferenciji Ivica Solomun, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog promet PU sisačko moslavačke.

Kao ilustraciju provedene razine represevnih akcija na području županije rečeno je kako je u prva četiri mjeseca ove godine vozačima izdano čak 13.000 kazni za razne promete prekršaje, no da je i dalje situacija u prometu zabrinjavajuća. No ipak će policija pojačati represivne aktivnosti usmjerene sprječavanju tzv. četriju ubojica u prometu: vožnju pod utjecajem alkohola, prebrzu vožnju, nekorištenje sigurnosnog pojasa te nepropisnu uporabu mobitela u vožnji.

Istaknuto je i kako je udio mladih vozača u prometnim nesrećama s poginulim osobama oko 25 posto, a da su tri osobe poginule na autocesti Zagreb-Lipovac gdje je od 1. siječnja povećan promet za oko 500.000 vozila u odnosu na lanjsko isto razdoblje.

Najčešći uzroci teških nesreća su nepropisna i neprilagođena brzina u kombinaciji s nepropisnim kretanjem kolnikom te nepoštivanjem prednosti prolaska.

Zabrinjava podatak da je broj alkoholiziranih sudionika u prometnim nesrećama približno jednak u odnosu na isto razdoblje prošle godine te da je kod 30-tak % alkoholiziranih sudionika u prometnim nesrećama koncentracija alkohola bila veća od 1,5 promila – među kojima je veći broj alkoholiziranih vozača s koncentracijom većom od 2 promila.

Komentirajte