16 C
Sisak
Utorak, 30 svibnja, 2023

Studijsko putovanje srednjoškolaca u Ženevu

U sklopu projekta „Upoznaj i prihvati“, a u organizaciji Gimnazije Sisak Gradskog društva Crvenog križa Sisak i uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog Crvenog križa, Sisačko-moslavačke županije i UNHCRa, u Gimnaziji Sisak je 21. ožujka 2018. organizirano natjecanje „Od znanja do djelovanja“ za učenike srednjih škola Sisačko-moslavačke županije.

Petnaest učenika, članova pet prvoplasiranih ekipa iz Ekonomske škole Sisak, Srednje škole Kutina i Gimnazije Sisak, osvojili su kao nagradu studijsko putovanje u Ženevu, kako bi posjetili međunarodne organizacije koje djeluju u tom europskom gradu.

Ekonomska škola bila je zastupljena s dvije ekipe u sastavu Matko Dražić, Andona Brajdić, Barbara Štimac, Tomo Rajić, Lana Majetić i Una Ordanić , kao i Srednja škola Tina Ujevića Kutina, koju su predstavljali Paula Krajinović, Ana Uroić, Lana Varat, Sara Kostecki, Lorena Brozović i Robert Lukač.

Iz Gimnazije Sisak su odlazak na putovanje izborile učenice Katarina Hrnčević, Petra Japundžić i Hana Đuričić, koje su na natjecanju osvojile treće mjesto te volonteri Kluba mladih Crvenog križa Gimnazije Sisak: Lea Blažević, Josip Probst i Patrick Kasaić, koji su se, po preporuci GDCK Sisak, istaknuli svojim radom tijekom protekle školske godine.

Tijekom četverodnevnog putovanja učenici su posjetili Ured Ujedinjenih naroda u Ženevi, u kojem se nalazi sjedište UN-a za Europu, a gdje su se tijekom jednosatnog razgleda upoznali s jednim od najzaposlenijih konferencijskih centara u svijetu u kojem se organizira preko 8.000 sastanaka godišnje.

Učenike, a posebice mlade crvenokrižaše, je posebno impresionirala posjeta Muzeju Crvenoga križa , gdje su imali priliku pogledati stalnu postavu muzeja pod nazivom Humanitarna avantura, koja ih je oduševila svojim interaktivnim sadržajima.

Jedna od atrakcija putovanja bila je i posjeta CERN-u, vodećem europskom znanstveno-istraživačkom institutu. CERN je osnovan 1954. godine od strane Europskog vijeća za nuklearna istraživanja, a nalazi se na francusko-švicarskoj granici. Danas ima 22 države članice, u njemu istraživanja provodi preko 12000 znanstvenika iz 70 zemalja svijeta, a učenici su u pratnji znanstvenika imali priliku posjetiti Globus inovacije i znanosti te postrojenja CMS i Alice.

Uz službeni dio, bilo je vremena i za razgled znamenitosti Ženeve – Katedrale Sv. Petra, Cvjetnog sata i fontane Jet d’Eau, simbola Ženeve koji vodu iz jezera baca gotovo 140 metara u zrak, ali i za druženje i zabavu. U pratnji učenika isle su mentorice: Sanja Dvorneković Tomšič, Branka Pelin I Marina Kasa, te članovi povjerenstva za natjecanje prof. Darjan Vlahov i prof. Kristina Sučić.

Zadnje novosti
Ostale novosti