Naslovnica Vijesti Sisak Iz MOL-a stigla još jedna najava gašenja sisačke rafinerije

Iz MOL-a stigla još jedna najava gašenja sisačke rafinerije

Novi predsjednik uprave Ine Sandor Fasimon u četvrtak je u Budimpešti najavio zatvaranje pogona u Sisačkoj rafineriji, ali i obećao da će svi radnici biti zbrinuti te naglasio da Ina mora nastaviti s uspješnim poslovnim rezultatima kao proteklih godina.

“Moje stajalište, s obzirom na poslovne rezultate tvrtke, jest da Sisak ne zarađuje novac. To znači da je potrebna transformacija, a ono što će se najvjerojatnije dogoditi jest da će Rafinerija biti na jednoj lokaciji, a druga će se iskoristiti za logistiku, za druge industrijske namjene”, rekao je Fasimon, glavni šef MOL-a u Mađarskoj u intervjuu za vijesti RTL-a.

U intervjuu za Vijesti RTL-a podsjetio je da je Mađarska u prošlosti imala pet rafinerija.

“Danas imamo jednu, ali nismo napustili nijednu prošlu lokaciju, već smo tamo pokrenuli nove poslove. Bitumen, petrokemija, logistika”, napomenuo je Fasimon.

Rekao je da bi, gledajući brojke, rafineriju koncentrirao na jedno mjesto.

“Vrlo vjerojatno u Rijeku, ali ne želim to reći definitivno. S obzirom na ekonomske čimbenike, to bi trebao biti slučaj. Zasigurno bismo trebali najveći dio investicije prebaciti u jedan dio te priče. To ne znači da ćemo napustiti neko mjesto, zadržat ćemo industriju i vidjeti što ćemo tamo proizvoditi“, istaknuo je  Fasimon.

Na pitanje kako će riješiti socijalni problem koji će biti ogroman rekao je da prvo mora osmisliti što će učiniti i koliko ljudi treba za to.

“Ovisi o potrebi za radnicima, vidjet ćemo što će biti s njima. Ina uvijek brine o svojim radnicima, tako da nitko neće završiti na ulici. U najgorem slučaju, ako bude viškova, otpremnine će biti fer, to uopće nije upitno. Želimo nastaviti posao i iskoristiti puni potencijal Ine. Znam da on postoji, znam kolege i znam koliko su profesionalni”, naglasio je.

Svoje dužnosti u INA-i Fasimon će službeno preuzeti sredinom lipnja, kada i stiže u Zagreb.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je kako ga je iznenadila najava novog predsjednika uprave Ine Sandora Fasimona o zatvaranju dijela sisačke rafinerije, ali i dodao kako jednostrani potezi nisu ni potrebni niti dopustivi.

“Najava gospodina Fasimona i mene je malo iznenadila. Republika Hrvatska je angažirala konzultanta za procjenu i potencijalni otkup dionica Ine od MOL-a. Držimo da bilo kakvi jednostrani potezi mađarske strane nisu potrebni”, izjavio je ministar Ćorić gostujući u Dnevniku Nove TV.

Na upit hoće li na to reagirati, odgovorio je kako će Fasimon preuzeti mjesto predsjednika uprave Ine u lipnju te će, kada stupi na tu dužnost, hrvatski predstavnici u Upravi i nadzornom odboru započeti razgovore.

“Imamo svoje manevarske prostore kroz zakonski okvir u Republici Hrvatskoj kroz naše članove Uprave i nadzornog odbora Ine”, naglasio je.

”Naša ideja je”, naglasio je, ”da Ina ostane vertikalno integrirana kompanija te da nastavi svoje poslovanje. To podrazumijeva i rafinerijski biznis i bilo kakvi jednostrani potezi nama nisu dopustivi”.

Ćorić je komentirao i Fasimonov plan za nova ulaganja što bi moglo povećati cijenu kompanije i odakle novci ako konzultanti kažu da se ide u otkup dionica Ine.

“Naravno da Ina zahtjeva nova ulaganja i jačanje njezinih kapaciteta je svima u interesu. Što se tiče novca, jedna od potencijalnih alternativa je pronalazak strateških partnera. Ako se odlučimo na otkup, novac neće biti problem”, rekao je.

Komentirajte