9 C
Sisak
Petak, 29 ožujka, 2024

Predavanje „Lađe u prapovijesti i antici“

Datum:

Marketing

U četvrtak 19. travnja 2018. u 19 sati u Gradskom muzeju Sisak održat će se prvo u nizu predavanja u sklopu ciklusa „Šikljom kroz povijest grada“. Predavanje pod nazivom „Lađe u prapovijesti i antici“ održat će Rosana Škrgulja, viša kustosica Gradskog muzeja Sisak.

Za razvoj i širenja ljudske vrste uspješno prelaženje preko vodenih tokova i masa ima veliki značaj. U čestim su se migracijama naši preci često susretali s problemom prelaska preko rijeka, jezera, mora i oceana te su morali iznaći zadovoljavajuće rješenje. I pritom, po mogućnosti, ostati živi. Postoje indicije da su još prije 500 000 godina pripadnici vrste Homo erectus koristili neku vrstu plovila kako bi iz sjeverne Afrike, preko Gibraltara, došli na europski kontinent. Kolonizacija istočnoazijskih i pacifičkih otočja i otoka ne bi bila moguća bez iznimnih brodova i navigacijskih vještina. Iako su Sjeverna i Južna Amerika u prvome valu naseljena preko kopnenoga mosta koji je postojao između Sibira i Aljaske, novovjekovna se kolonizacija također oslanjala na brodove. Plovila su bila jednako važna u svim ostalim segmentima života: lovu i ribolovu, trgovini, prometu, ratovima.

Ovo će izlaganje dati pregled povijesti plovila od prapovijesti do ranoga srednjeg vijeka s posebnim osvrtom na nalaze s područja Siska i regija s kojima je bilo povezano. Smještaj Siska i naselja koja su mu prethodila – Segesta, Siscija – pokazuju da su rijeke bile strateška odrednica tijekom čitave njegove povijesti. Iskorištavanje rijeka kao resursa i prometnice nije moguće bez adekvatnih plovila. Dio će izlaganja biti posvećen monoksilima, čamcima izdubenim iz jednoga debla, koji su posvjedočeni na Kupi od prapovijesti do novovjekovnog razdoblja.

Ciklusom se predavanja pod nazivom „Šikljom kroz povijest grada“ Gradski muzej Sisak uključuje u 23. edukativno-muzejsku akciju povodom Međunarodnog dana muzeja, u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva. Međunarodni savjet za muzeje (ICOM – International council of museums) od 1977. godine 18. dana mjeseca svibnja organizira obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, kada muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njezinom očuvanju. Svake godine ICOM preporučuje svojim članovima, muzejima i muzejskim stručnjacima temu vezanu za aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici.

U Hrvatskoj se 18. svibanj obilježava od 1980. godine na inicijativu MDC-a (Muzejskog dokumentacijskog centra) koji prenosi preporuke ICOM-a do muzeja koji usklađuju svoje aktivnosti uz temu i sugestije za obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Uz datum obilježavanja Dana muzeja Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva organizira edukativnu akciju u koju se uključuju muzeji u Hrvatskoj. Ove se godine obilježava 23. godina edukativne akcije Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva. Teme se akcije mijenjaju iz godine u godinu kao i muzeji domaćini pa je ovogodišnja tema Lađa, a muzej domaćin akcije je Gradski muzej Karlovac. Akcija se održava po cijeloj Hrvatskoj pa svi uključeni muzeji pripremaju prigodni program.

Gradski muzej Sisak već niz godina sudjeluje i u ovoj edukativnoj akciji Sekcije s nizom aktivnosti koje su naišle na veliki odaziv kod javnosti. Tako smo ove godine odlučili provesti program pod nazivom „Šikljom kroz povijest grada“ u kojemu će se našim sugrađanima svih generacija približiti važnost vode, rijeka i vodenoga prijevoza u životu današnjega Siska kroz povijest. Sisak, grad na tri rijeke, oduvijek je živio i dalje živi na rijekama, Savi, Kupi i Odri te nam se pružila prilika predstaviti svojim sugrađanima zanimljive, malo poznate, crtice iz bogate povijesti grada Siska. Program uključuje pet predavanja za građanstvo i lokalni završni događaj 18. svibnja kada će se organizirati puštanje nekoliko stotina papirnatih sisačkih šiklji u Kupu, nastalih na radionicama tehnikom origamija.

Možda vas zanima...

Slikarica Marijana Petrović Mikulić sudjeluje na izložbi u Dubrovniku

Slikarica Marijana Petrović Mikulić sudjelovala je u žiriranoj izložbi...

Sljedeća Stihovnica Siska je u ponedjeljak u Sisku

Sljedeća Stihovnica Siska Matice hrvatske na rasporedu je u...

Rad sisačke umjetnice Ivane Tkalčić uvršten je u Zbirku Europskog parlamenta

Rad sisačke umjetnice Ivane Tkalčić, prošlogodišnje dobitnice pohvale Grada...

Predavanje „Stanovnici antičke Siscije“ u Gradskom muzeju Sisak

Ovaj četvrtak predstoji nam posljednje predavanje iz ciklusa predavanja...