9.2 C
Sisak
Subota, 23 listopada, 2021

Župan i dožupan prijavljeni za sukob interesa zbog puta na utakmicu u Grčkoj

- Marketing-spot_imgspot_img

Oporbeni vijećnici županijske skupštine prijavili su sisačko-moslavačkog župana Ivu Žinića i njegova zamjenika Romana Rosavca Povjerenstvu za sukob interesa jer su, kako ističu, u listopadu i studenom 2017. putovali na nogometne utakmice u Ukrajinu i Grčku kao gosti Hrvatskog nogometnog saveza, te na trošak HNS-a.

Njih dvojica bili su na istom putovanju u Grčkoj kao i HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić čije su fotografije iz luksuznog hotela dovele do prošlomjesečnog skandala.

Sisačko-moslavačka oporba smatra kako je očigledno da je putovanje i smještaj na te dvije utakmice u vrijednosti većoj od 500 kuna, a što je po Zakonu o sprečavanju sukoba interesa granica vrijednosti dara kojeg dužnosnici, uključujući župane, mogu primiti.

“Obzirom su i župan Ivo Žinić, kao i saborski zastupnik Lucić, članovi predsjedništva HDZ-a pitamo se tko su ostali gosti? Mi držimo da su to sve visoki dužnosnici HDZ-a i da im je tako vraćena nekada i negdje učinjena usluga. Možda i kod izbora predsjednika HNS-a, no to je špekulacija.” – rekao je vijećnik HSS-a Mijo Latin.

“Da je boravio na tim utakmicama je potvrdio i sam župan na sjednici Županijske skupštine. Sada ćemo čekati pravorijek Povjerenstva za daljnje postupke.” – dodala je vijećnica SDP-a Karmela Gajdek.

U prijavi oporba smatra kako postoji “opravdana sumnja da privatni interes župana i dožupana utječe na njihovu nepristranost u obnašanju javne dužnosti” ističući pri tome kako je županijska Zajednica sportskih udruga sudjelovala u plaćanju obnove i najma privatnog prostora za potrebe županijskog Nogometnog saveza koji se nedavno preselio iz prostora u vlasništvu Grada Siska.

Oporba je na tiskovnoj konferenciji govorila i o tome kako  vijećnik  prof. dr. sc. Vladimir Čavrak nije dobio odgovore na svoja vijećnička pitanja o poslovanju tvrtke Destinacijski menadžment Zrin d.o.o., zadruge Zajednica prozvođača Sisačko-moslavačke županije,Oopće bolnice Sisak ii same Sisačko-moslavačke županije uz županovo obrazloženje “kako je on (župan) procijenio da se radi o informacijama koje nisu potrebne za obavljanje funkcije vijećnika u skupštini”.

Riječ je o društvima čiji je osnivač županija.

“Župan, kao izvršna vlast, sebi dozvoljava da procjenjuje koje su informacije potrebne za rad vijećnicima što nije predviđeno nijednim aktom unutar pravnog sustava RH. On time očito procjenjuje i što vijećnik onda mora raditi, a ako vijećniku nisu potrebne infromacije onda je jasno da po tome vijećnik može biti samo stroj za dizanje ruku što očito odgovara županu Žiniću.” – rekao je porf. dr. Vladimir Čavrak dodavši da županijska skupština mora funkcionriati zakonito i kao zastupnici građana.

“Informacije sam zatražio kako bih mogao predlagati odluke temeljem tih podataka.” – dodao je prof. Čavrak.

 

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti