1 C
Sisak
Petak, 19 travnja, 2024

Dvadeset godina zatvora za ubojstvo trojice hrvatskih policajaca 1991. godine

Datum:

Marketing

Dvadeset godina zatvora dobio je u ponedjeljak, na Županijskom sudu u Sisku, državljanin Republike Srbije Zoran Tomić (1968.) za ubojstvo trojice i pokušaj ubojstva četvorice hrvatskih policajaca 26. srpnja 1991. godine na cesti pokraj Hrvatske Kostajnice. Tomić je bio zapovjednik tenka JNA koji je u pravcu službenog policijskog vozila iz mitraljeza 7,62 milimetara ispalio više hitaca usmrtivši policajce Mladena Halapu, Ivicu Perića i Gorana Fadljevića iz Zagreba. 

Tadić, kojem se sudilo u odsutnosti, je za svako od ubojstava dobio po 20 godina zatvora te za svaki pokušaj ubojstva 10 godina zatvora, no maksimalna zatvorska kazna 1991. godine je bila 20 godina pa je toliko iznosila objedinjena kazna.

Policajci su stradali iako je bio na snazi dogovor između JNA i hrvatskih snaga da se kolona tenkova iz H. Kostajnice uputi prema pounjskim selima iz Hrvatske Kostajnice radi uspostave tampon zone. Na izlasku iz grada, dok su se policajci u vozilu ništa ne sumnjajući kretali ispred tenkovske kolone, Tomić je iz prvog tenka iz mitraljeza zapucao prema policijskom puchu te ga zatim tenkom izgurao s ceste. Od sedmorice policajaca trojica su poginula, jedan je ranjen, a trojica su ostala neozlijeđena.

Možda vas zanima...

Obilježite Dan planeta Zemlje u Ekološkom centru Vrata Zrinske gore

Ekološki centar „Vrata Zrinske gore“ obilježit će 22. travnja,...

Zabavno-rekreativna manifestacija „Dan planeta Zemlje u Moslavini“ po jubilarni 20. put

Po jubilarni 20. put u Moslavini se održava zabavno-rekreativna...

Humanitarni koncert “Pomozimo Katarini Nerlović”

U utorak, 30. travnja, organizira se u Lipovljanima humanitarni...

Održan prosvjed u Vrginmostu „Stop Phaten Plastic“

Građanska Inicijativa „Stop Phaten Plastic“ organizirala je 11. travnja...