Naslovnica Vijesti Sisak Sindikati INA-e o svojim potezima zbog situacije u sisačkoj rafineriji

Sindikati INA-e o svojim potezima zbog situacije u sisačkoj rafineriji

„Budimo realni i budimo svjesni, Uprava INA-e je zapravo donijela odluku kojom se jasno vidi da će kroz dvije, tri godine Rafinerija u Sisku prestati s radom. Mi ćemo sada tražiti da drugi vlasnik, dakle država Hrvatska, da odgovore na pitanja gdje smo s pričom kada je na pretprošli Badnjak premijer Plenković rekao da će država krenuti u otkup dionica od MOL-a i da odgovore, ako do toga dođe, kakvo je njihovo razmišljanje o budućnosti rafinerije nakon otkupa. Da nam se ne dogodi da opet i tada bude ista takva sudbina Rafinerije.“ – rekao je predsjednik Sindikata EKN-a Hrvatske Željko Klaus nakon  sastanka predstavnika tri sindikata (INAŠ, SING i EKN) s radnicima Rafinerije nafte Sisak koji je održan u srijedu.

Četvrti sindikat, Nova solidarnost, koji djeluje u rafineriji Sisak nije bio zastupljen na sastanku. Klaus je dodao kako će, ako ne budu zadovoljni dobivenim odgovorima, sindikati znati što treba poduzimati, a na sastanku se spominjao prosvjed.

Sindikalisti su istakli kako su, na nedavnom sastanku sa upravom INA-e, dobili obećanje kako će 40 radnika, koji ostaju bez posla 1. srpnja zbog gašenja FCC postrojenja, biti zbrinuti. Tražili su da im se osigura drugo radno mejsto unutar rafinerije, a ne da se maknu izs sustava uz isplatu otpremnina.

„MOL je vlasnik i odlučili su da ne žele ovu rafineriju koja će raditi još dvije, tri godine. Vlada očito, vidljivo je iz izjava premiejra i nekih ministara, prelazi preko ovih poslovnih odluka MOL-a i sada trebamo ići prema Vladi da promijeni diskurs prema Rafineriji i da jasno kaže da će preko novog strateškog partnera očuvati sisačku Rafineriju.“ – istaknuo je Zdenko Mučnjak, predsjednik Sindikata INAŠ-a.

Komentirajte