Naslovnica Vijesti Sisak Sisačka organizacija stranke BM 365 o “gospodarski zaostalom i prezaduženom Sisku”

Sisačka organizacija stranke BM 365 o “gospodarski zaostalom i prezaduženom Sisku”

Sisačka organizacija stranke BM 365- stranke rada i solidarnosti poslala je priopćenje pod nazivom “Gospodarski zaostao i prezadužen Sisak – s kim ili čim uspoređivati ovaj grad!?” koji prenosimo u cijelosti.

“Kao stranka koja se temelji na demokratskim načelima solidarnosti i prava na rad, kao Siščanke i Siščani, slobodni smo pridružiti se raspravi koju proteklih dana putem priopćenja medijima vode sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček. Pri tome se ne postavljamo između „zaraćenih“ strana, nego želimo s nekoliko činjenica potkrijepiti naš stav o tome da se Gradom Siskom loše upravlja.

Gospođo gradonačelnice, Sisak kao jedan od najjačih hrvatskih industrijskih i gospodarskih, kulturnih i sportskih centara, nažalost, stvar je daleke prošlosti. Naš grad je i dalje administrativno i političko središte Sisačko-moslavačke županije iako to odavno ne zaslužuje, opet nažalost, zbog negativnih gospodarskih rezultata I trendova. Ukazat ćemo samo na neke opće i pojedinačne, najalarmantnije:

– među 556 gradova i općina u Hrvatskoj, Sisak je na 166. mjestu prema indeksu razvijenosti u razdoblju od 2014. do 2016. godine; u izračun indeksa razvijenosti ulaze vrijednosti osnovnih i standardiziranih pokazatelja (prosječni dohodak po stanovniku, prosječni izvorni prihodi po stanovniku, prosječna stopa nezaposlenosti, opće kretanje stanovništva, indeks starenja i stupanj obrazovanja).

– kreditna zaduženost – prema podacima Ministarstva financija, kreditna zaduženost Siska u 2016. godini iznosila je 47,23 milijuna kuna, pa se naš grad plasirao na (pre)visoko 8. mjestu RH!

– subvencije poduzetnicima – prema podacima Ministarstva financija i Hrvatskog državnog zavoda za statistiku, u 2016. godini gradovi i općine u RH izdvojile su za subvencije poduzetnicima izvan javnog sektora prosječno 31,50 kuna po glavi stanovnika; unutar Sisačko-moslavačke županije Sisak je s iznosom od 15,50 kuna po glavi stanovnika (upola manje od hrvatskog prosjeka) tek na 11. mjestu; dakle, ako ćemo se odmjeravati unutar jedinice područne/regionalne samouprave, više od Siska svoje su poduzetnike subvencionirali gradovi Novska, Petrinja, Kutina i Popovača, općine Hrvatska Dubica, Lipovljani, Majur i Velika Ludina, Grad Glina i Općina Donji Kukuruzari. U RH Sisak je po ovome pokazatelju na 161. mjestu!

– stopa nezaposlenosti – prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zaključno s mjesecom prosincem 2017. godine, Sisak je sa stopom od 17,1 posto na 247. mjestu u RH; Sisak je „proizveo“ nešto više od 70 posto nezaposlenih na području Županije!

(Stvarni podaci o nezaposlenosti u Sisku su ipak drugačiji od ovih koje je stranka BM 365 priopćila pa navodimo točne podatke kako čitatelji ne bi bili dovedeni u zabludu – S mjesecem prosincom u Sisačko-moslavačkoj županiji je bilo 12.430 nezaposlenih, od čega na Područnu službu HZZ-a Kutina otpada 3.797, a na Područnu službu Sisak 8.633. Od ovih 8.633 na područje Siska, s Martinskom Vesi i Lekenikom, otpada 3.965. Dakle, Sisak s Lekenikom i M. Vesi generira 32 posto ukupnog prijavljenog broja nezaposlenih u SMŽ. Očito su u stranci BM 365 cijeli broj od 8.633 nezapsolenih na području Siska, Posavine i Banovine stavili pod Sisak jer 8.633 čini 70 posto od 12.430. Podaci: http://www.hzz.hr/UserDocsImages/KT_stat_bilten_12_2017.pdf http://www.hzz.hr/UserDocsImages/SK_stat_bilten_12_2017.pdf Ostali podaci iz priopćenja su, prema dostupnim podacima, točni op.a.) 

– investicije po glavi stanovnika u razdoblju od 2011. do 2015. godine – vrijednost investicija po glavi stanovnika u ovom razdoblju u Sisku iznosila je 11.480,00 kuna što je bilo dovoljno da se ovaj grad u RH pozicionira na 219. mjesto; u istom razdoblju, puno bolje su se na toj ljestvici pozicionirali gradovi Kutina, Novska i Glina, pa čak i Općina Lipovljani!

– prosječne neto plaće kod poduzetnika – prema podacima Financijske agencije za 2016. godinu, prosječna plaća koju su isplatili poduzetnici s područja regije iznosila je 4.187,00 kuna, na temelju čega je Županija zauzela 13. mjesto u RH; Grad Sisak, s prosječnom neto plaćom u iznosu od 3.808,00 kuna „plasirao“ se tek na 288. mjestu u RH, dok su u istom razdoblju više plaće od onih u Sisku, isplaćivali poduzetnici Grada Kutine, Općine Topusko, gradova Gline i Popovače, Općine Sunja, Grada Petrinje, općina Majur, Donji Kukuruzari i Lekenik, Grada Novske i Općine Gvozd.

Velik je broj ostalih pokazatelja gospodarske i društvene snage nekog grada, općine ili regije koje ostavljamo za neku drugu prigodu. Uglavnom, već na temelju gore navedenih vrijednosti, možemo zaključiti kako Sisak gubi primat najrazvijenije jedinice lokalne samouprave čak i na području ove Županije; Sisak nije ni među najmanje zaduženim gradovima u Hrvatskoj, dok o pripadnosti skupini najbogatijih jedinica lokalne samouprave u RH možemo samo sanjati!

Glavna pitanja Vama, gospođo gradonačelnice, a radi lošeg upravljanja su: zbog čega ne ulažete puno više proračunskog novca u subvencije ili neke druge poticajne mjere postojećim i potencijalnim poduzetnicima? Zbog čega ne surađujete s tim istim poduzetnicima, osobito obrtnicima, dakle, sa svima onima koji pune proračun našega Grada? Što radi gradska razvojna agencija? Upravo ste Vi glavna i najodgovornija osoba za kreiranje poduzetničkog ozračja, za okupljanje i suradnju u našem Sisku! Jeste li zadovoljni činjenicom izrazito nepovoljne gospodarske strukture prema kojoj su najveći poslodavci u gradu, još uvijek, šoping centri, Opća bolnica Sisak, te gradska uprava sa svim svojim tvrtkama i ustanovama? Dopustite nam da Vas podsjetimo kako su to gospodarski sektori koji ne proizvode novu vrijednost!

Pozdravljamo uređivanje našeg grada i shvaćamo da je to nešto što se vidi. No, ako je to jedino što ste uspjeli, onda je to stvarno malo: s jedne strane, nedostatak investicijskih ulaganja i nerazvijenost poduzetničke kulture, a s druge, “nevidljiva” zaduženja koja nam dolaze na naplatu za nekoliko godina. Time ste, prvo, kreditno zadužili i naše praunuke kako biste „uljepšali“ grad u kojem bi valjda gladnim ustima trebalo biti ugodnije, te ste uslijed očigledne političke isključivosti, drugo, od gradske uprave i sebe kao institucije, rastjerali sve najvažnije dionike u odlučivanju o budućnosti našega Siska, čak toliko da kadrove za neke ključne djelatnosti morate „uvoziti“ iz Zagreba.

I, dok većina Vaših sugrađana razmišlja kako se izboriti s važnim osobnim i društvenim, životnim problemima, Vi vrijeme trošite, uz ostalo, na obmanjivanje javnosti manipulirajući ekonomsko-financijskim pokazateljima izvučenima iz konteksta, uspoređujete se s gradovima i općinama na području Županije, umjesto da kreirate konkurentnu razvojnu politiku, brendirate naš Sisak i pozicionirate ga na kartu Europe i svijeta!” – stoji u priopćenju sisačke organizacije stranke BM 365.

Komentirajte