1 C
Sisak
Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Milijun i pol kuna za očuvanje Parka skulptura Željezare Sisak

- Marketing-spot_imgspot_img

Gradski muzej Sisak, splitska Umjetnička akademija te Centar za ispitivanje materijala METRIS uključeni su u međunarodni znanstveno-istraživački projekt očuvanja umjetničkih djela u javnome prostoru, Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS), a koji će se u Hrvatskoj baviti Parkom skulptura Željezare Sisak. Ukupna vrijednost projekta u šest europskih država je milijun eura.

Djelovanjem Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak od 1971. do 1990. godine, nastala je izuzetno vrijedna zbirka od oko tisuću likovnih radova, čiji su autori najpoznatiji likovni umjetnici bivše države. Među radovima je i 38 metalnih skulptura, postavljenih u sisačkom naselju Caprag, koje predstavljaju zaštičeno kulturno dobro.

Veliki broj umjetnina je zapušten i devastiran, pa je u suradnji sisačkog Gradskog muzeja i splitske Umjetničke akademije, još 2012. godine pokrenut postupak njihovog evidentiranja i zaštite.

Voditeljica hrvatskog dijela projekta, dr. Sagita Mirjam Sunara, prodekanica splitske Umjetničke akademije, istaknula je kako je glavni nositelj projekta Sveučilište u talijanskom gradu Torinu, a sve aktivnosti hrvatskih partnera vezane su uz Park skulptura Željezare Sisak.

– U sklopu projekta izradit će se interpretacijski materijali za svaku od 38 skulptura i Internet stranica cijeloga Parka. Digitalizirat će se gradivo vezano uz povijest zbirke i obaviti intervjui s nekoliko autora. Također će se izraditi strategija zaštitnih radova na skulpturama, katalog nestalih radova, te elaborat s prijedlogom radova za pet najteže oštećenih umjetničkih djela. U okviru projekta provest će se i istraživanje gradbenih materijala skulptura i uzroka njihova propadanja, te znanstvena istraživanja na modelima (mock-ups) s ciljem pronalaženja djelotvornih metoda za odstranjivanje starih, oštećenih premaza i najkvalitetnijeg sustava za bojenje skulptura. Za hrvatski dio projekta osiguran je 204.271 euro ili oko 1,5 milijuna kuna, rekla je dr. Sunara.

Ovim projektom, rekao je ravnatelj sisačkog Gradskog muzeja Vlatko Čakširan, učinit će se veliki iskorak u pripremama za konzervaciju i restauraciju skulptura, što su dosad obavljali splitski studenti na restauratorskim radionicama u okviru studentske ljetne prakse.

Zahvaljujući tom projektu, pri Muzeju je uređena i opremljena restauratorska radionica. Početak trogodišnjeg projekta, ujedno je prilog obilježavanju 2018. godine, kao Europske godine kulturne baštine.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti