5.7 C
Sisak
Subota, 4 prosinca, 2021

USKOK odbacio kaznenu prijavu oporbe za kupovinu vijećnika

- Marketing-spot_imgspot_img

USKOK je odbacio kaznenu priajvu koju su oporbeni vijećnici u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije podnijeli, nakon konstituirajuće sjednice 26. lipnja 2017., protiv župana Ive Žiniać (HDZ) i vijećnika Adeline Ivković (HNS), Josipa Takača (BM365) i sada HDZ-ova vijećnika Dražena Juranovića.

Oporbeni vijećnici su ih prijavili za kazneno djelo podmićivanja zastupnika temeljem toga što se ovo troje vijećnika, do tada u oporbenom bloku, na sjedinici priklonilo HDZ-u i time omogućilo toj stranci većinu u Skupštini.

USKOK je utrvdio kako istragom i ispitivanjem većeg broja političara nsu proizašle činjenice koje bi s razumnim stupnjem vjerojatnosti ukazali da je u ovom slučaju došlo do podmićivanja vijećnika.

Istraga je pokazala kako je Adelina Ivković o naumu da podrži HDZ-ovu većinu obavijestila čelnike svoje stranke, HNS, koji su se s time složili i prije same sjednice te uopće nije potpisala oporbenu Platformu 23. Utvrđeno je i kako je stranka BM 365 Josipu Takaču 20 dana prije sjednice poslala dopis u kojem se navodi da ta stranka treba podržati HDZ tamo gdje god može formirati s tom strankom vijećnićku većinu. Uz to, istaknuo je Takač u razgovoru s istražiteljima, oporba, okupljena oko Platforme 23, je odbila prihvatiti zamjenskog vijećnika te stranke, pa je on morao promijeniti radno mjesto kako bi stranka zadržala mandat obzirom da zaposlenik županijske uprave ne može biti vijećnik. To je bio i najsporniji detalj u njegovu glasanju jer je Takač nekoliko dana prije sjednice dao otkaz u Županiji te se zaposlio, na dan sjeednice, u SIMORI.

Ravnatelj SIMORE Mario Čelan rekao je istražiteljima kako se o dolasku Takača u tu ustanovu razgovaralo još 2016. godine, a kako se 23. lipnja 2017. tamo otvorilo radno mjesto. Ugovor o radu s Takačem je potpisan 26. lipnja, na dan konstituirajuće sjednice.

Vijećnik Juranović istakao kako mu je postalo jasno da oporba ne može ostvariti planiranu većinu, te je želio izbjeći nove izbore dajući podršku HDZ-u.

Tijekom obavijesnih razgovora Predrag Sekulić, vijećnik Mosta, rekao je kako je dan prije sjednice bio na kavi sa županom Žinićem, njegovom suprugom i djelatnikom županijske uprave, a u tom se razgovoru aludiralo na njega da da svoj glas potpore HDZ-ovu predstavniku za predsjednika Skupštine, što je on odbio, no da mu nije nuđeno nikakvo mito ili pogodnost.

S druge pak strane vijećnik Anđelko Hrupački izrijekom je rekao kako ga je, prije sjednice, dva puta zvao “neki Siniša” koji mu je rekao da ima ovlasti od HDZ-a i nudio zapošljavanje za njega i suprugu s minimalnom plaćom od 3000 kuna te za suprugu od 4.000 kuna. Kasnije su ga kontaktirali jedan političar iz Petrinje te istaknuti pripadnik albanske manjine iz Kutine, koji su mu rekli da bi imao više pogodnosti ako pređe HDZ-u. No, on to nije učinio.

No, vezano uz troje prijavljenih vijećnika, USKOK u konačnici nije došao do saznanja da je njihova odluka od 26. lipnja, da daju potporu HDZ-ovoj većini, motivirana ponudom mita, dara ili neke druge nagrade. Štoviše dvoje od njih, Takač i Ivković, imali su takve upute ili suglasnost od svoje stranke.

“Od prvog trenutka sam smatrao da je ta kaznena prijava nerealna i politički motivirana jer ni ja osobno, niti itko drugi nije ni pomišljao na tako nešto. Odbacivanjem kaznene prijave pokazala se istina, koja nema veze s tvrdnjama oporbe.”- komentar je župana Ive Žinića na odbačenu kaznenu prijavu oporbenih vijećnika.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti