11.5 C
Sisak
Utorak, 19 listopada, 2021

U Sisku predstavljena Strategija uvođenja eura u Hrvatskoj

- Marketing-spot_imgspot_img

„Hrvatska će uvođenjem eura ostvariti značajne i trajne koristi, i one su znatno veće od troškova uvođenja eura“, istaknuo je viceguverner Hrvatske narodne banke, mr.sc. Vedran Šošić, prilikom predstavljanja Strategije uvođenja eura u Hrvatskoj, u četvrtak, 1. veljače 2018. godine u HGK Županijskoj komori Sisak.

„Jedna od velikih ranjivosti hrvatskog gospodarstva – valutni rizik, uklonit će se uvođenjem eura, što je glavna korist za Hrvatsku. Devizni dug je jako velik. Devizama su zaduženi i gospodarstvo, i građani, i država. Taj dug, koji je vezan uz tečaj i strane valute iznosi otprilike 500 milijardi kuna tako da deprecijacija tečaja samo za jedan postotni bod, povećava dug za 5 milijardi kuna. Uvođenjem eura taj bi se rizik otklonio. Otklanjanje transakcijskih troškova, tečajnih razlika i troškova konverzije pozitivno će djelovati i na gospodarstvo i građane“, rekao je Šošić.

Većina troškova uvođenja eura odnosi se na institucionalne troškove, dok bi najveći troškovi za gospodarstvo trebali biti oni koji se odnose na prilagodbe u gotovinskom poslovanju i platnom prometu, odnosno na pravne, računovodstvene i informatičke pripreme za uvođenje eura.

Viceguverner Šošić upoznao je poduzetnike i druge sudionike s procesom uvođenja eura te predstavio koristi i troškove odnosno rizike koje taj proces donosi, kao i potrebne aktivnosti Vlade RH i HNB-a u razdoblju pripreme i nakon uvođenja eura.

„Proces uvođenja eura trajat će godinama. Prvi korak je javna rasprava koja je u tijeku, a nakon toga ulazak u europski tečajni mehanizam tzv. ERM II, nakon čega su potrebne najmanje dvije do tri godine do samog uvođenja eura. Uvjeti na temelju kojih neka zemlja ulazi u tečajni mehanizam nisu definirani, već to ovisi o suglasnosti zemalja članica eurozone, međutim nakon ulaska u proceduru, jasno su definirani parametri koje zemlja kandidatkinja mora ispuniti do konačnog uvođenja eura“, zaključio je viceguverner.

Predsjednik Županijske komore Sisak Boris Mesarić istaknuo je važnost uvođenja eura za lokalno gospodarstvo. „Kako je naša županija proizvodno i izvozno orijentirana, puno smo puta raspravljali i o monetarnoj politici i o jakoj kuni tako da bez obzira na devizni suficit koji ostvarujemo nismo ostvarivali adekvatne rezultate. Smatramo da je uvođenje eura za gospodarstvo naše županije od izuzetnog značenja jer bi se time otklonili valutni rizici. Osim pozitivnih učinaka na izvoz, investicije, konkurentnost, korist od uvođenja eura je i smanjenje kamatnih stopa“, rekao je Mesarić dodavši kako se nada da nećemo morati predugo čekati na uvođenje eura.

Nakon prezentacije poduzetnici te viceguverner i suradnici raspravljali su o troškovima uvođenja eura, o mogućem povećanju maloprodajnih cijena, o utjecaju uvođenja eura na već sklopljene poslovne ugovore te poslovanje s drugim zemljama.

Ciklus prezentacija s temom uvođenja eura Hrvatska gospodarska komora organizira u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) diljem Hrvatske.

Zadnje novosti
- Marketing -spot_img
Ostale novosti