Naslovnica Vijesti Sisak HNS o Rafineriji i Petrokemiji

HNS o Rafineriji i Petrokemiji

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u srijedu, 24.siječnja, o najavi prekida rada FCC postrojenja u sisačkoj rafineriji i najavi otpuštanja 40-ak radnika, te o opstojnosti Petrokemije Kutina, govorili su županijski vijećnici HNS-a Adelina Ivković i Ivan Nekvapil.

“HNS je prvi progovorio o problemu s kojim se susreće Rafinerija u Sisku” – , istaknula je županijska vijećnica HNS-a Adelina Ivković, dodavši “kako je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, u vrijeme dok je bio ministar gospodarstva,  svojim radom postigao da se rafinerija nafte u Sisku ne zatvori.  Posebno bitnim smatram zaključak bivšeg saziva Gradskog vijeća Grada Siska kojim je jednoglasno dana podrška opstanku sisačke rafinerije i očuvanju radnih mjesta.” – rekla je Ivković.

Cijeli proces, odabira konzultanata koji će Vladi pomoći u rješavanju pitanje INA-e i potom potencijalni odabir novog strateškog partnera, mogu i moraju ići još brže, smatraju u HNS-u.

“Petrokemija mora proći hitnu dokapitalizaciju, kako se situacije poput trenutne, vezane uz isporuku plina ovoj kutinskoj tvornici, ne bi ponovile. Iako Petrokemija nije prekinula proizvodnju zahvaljujući isporuci plina od drugog dobavljača ipak se očekuje i isporuka od Ine, koja je, uključena u dvije gospodarske priče u Županiji, onu s Rafinerijom u Sisku i onu s kutinskom Petrokemijom” – naglasio je županijski vijećnik HNS-a Ivan Nekvapil. 

Postavio je pitanje da li je slučajno da je INA prestala isporučivati plin Petrokemiji dan prije nego  je najavljeno da sisačka Rafinerija ove godine zatvara FCC pogon. Prestankom isporuke plina INA zaoštrava priču. Pitanje je, kaže Nekvapil, da li možda INA na taj način sebi stvara bolje uvjete za dokapitalizaciju Petrokemije.

Komentirajte