6 C
Sisak
Utorak, 21 ožujka, 2023

Noć muzeja i na Banovini!

- Marketing-spot_imgspot_img

„Društvo „Terra banalis“ osnovano je 2015. godine sa sjedištem u Glini te će ove godine  „Noć muzeja“ obilježiti povezanim događanjima u Petrinji, Glini, Topuskom i Hrvatskoj Kostajnici te ih predložiti kao „Muzejsku rutu Banovinom“.

Program manifestacije najavila je potpredsjednica Društva Ana Rizmaul, koja je i koordinatorica programa: „Program Noći muzeja počet će u Petrinji svečanim postrojavanjem povijesnih postrojbi 1. i 2. banske pukovnije u 17 sati ispred zgrade Gradske uprave, iako će najava cijelog događanja kroz grad krenuti i ranije. Nekako je cijeli taj niz složen na način da će aktivnosti započinjati u gradovima u vrijeme u koje ćemo i mi svi pokušati doći kroz tu večer. Bit će tu različite izložbe, a počinjemo s izložbom „Vojna krajina, Banska krajina i Zrinski u obrani od Osmanlija” u petrinjskoj galeriji“.

Više o navedenoj izložbi rekla je autorica Nataša Štefanec, također članica Društva „Terra banalis“:

„Kako smo mi u Društvu “Terra banalis” okupili cijeli niz znanstvenika s više od deset znanstvenih i stručnih institucija u Hrvatskoj, osjetili smo potrebu nešto više reći o Vojnoj krajini, tim više što je ona na ovim prostorima egzistirala četiri stoljeća i ostavila je veliki trag na baštinu ovoga kraja, na mentalitet, na demografsku i vjerske strukture na ovim prostorima, pogotovo traga u urbanom krajoliku. Naša je namjera bila napraviti jednu opsežnu izložbu o Vojnoj krajini koja će se temeljiti na najnovijim istraživačkim saznanjima i prezentirati je u ovome kraju, budući da se radi i o jedinstvenoj europskoj tvorevini koju su Habsburgovci napravili na prostoru puno većem od Hrvatske. Taj prostor se protezao od Jadrana do Moldavije. Bila je to formacija koja je obuhvaćala prostor današnje Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske i Srbije. Naš cilj je bio prezentirati opću povijest Vojne krajine, ali na primjeru s ovog prostora.“ Štefanec je dodala kako je i ova izložba jedan od koraka prema cilju koje je Društvo „Terra banalis“ zacrtalo, a to je osnivanje novog modernog muzeja za povijest Vojne krajine u Glini koji bi bio glavna takva institucija muzejskoga tipa na temu Vojne krajine u prostoru od Jadrana do Moldavije.”

Nakon otvaranja izložbe u Petrinji, program Noći muzeja se nastavlja u Glini.

„Tamo će biti nekoliko sadržaja koji će se moći vidjeti i koji će teći istovremeno. To i je cijela priča „Noći muzeja“, da vi po svom afinitetu birate mjesto na kojem ćete ostati duže i gdje ćete otkriti nešto za sebe. U Glini je to svakako izložba u Hrvatskom domu povodom 125. obljetnice rođenja slikara Zlatka Šulentića. On je rođen u Glini i jedna je od ključnih točaka hrvatske umjetnosti 20. stoljeća. Kolegica Lidija Klobučar, koja je izložbu pripremila, održat će i prigodno predavanje“, rekla je koordinatorica programa Ana Rizmaul.

Noći muzeja po prvi put će se pridružiti i Topusko.

„U Topuskom manifestacija također počinje u 19 sati u prostoru tamošnje knjižnice, radionicom krasopisa. Kulturna baština Banovine je svakako jedan dragulj kojega mnogi još nisu zamijetili, još nije zasjao, a ono što je u Topuskom apsolutno jedna sjajna situacija je priča o cistercitskom samostanu iz 13. stoljeća kojega mi u ovom trenutku želimo izdvojiti i naglasiti njegovu važnost i značenje, tako da se dio manifestacije kao i radionica krasopisa veže isključivo za tu temu. Glavno događanje u Topuskom bit će u tamošnjem parku gdje ćemo označiti gabarite crkve Blažene Djevice Marije, cistercitske samostanske crkve, najveće crkve „u ostatcima“ na području Banovine. Predavanje će na tom mjestu održati Ana Novak koja je svoje istraživanje posvetila cistercitima i Topuskom“ – najavila je Rizmaul.

Manifestacija će, kako je najavljeno, započeti svečanim postrojavanjem povijesne postrojbe 1. i 2. banske pukovnije čiji je voditelj Vladimir Brnardić, koji je ovom prigodom rekao:

„Bile su to postrojbe koje su obilježile ovaj kraj svojim postojanjem od stoljeća i pol u redovnom sastavu habsburške vojske. Obilježile su i način života u ovom kraju i njegovu budućnost. Radi se o postrojbama koje su podizane na ovom području – prva sa sjedištem u Glini, druga sa sjedištem u Petrinji. Oživljavanje ovih postrojbi bio je jedan od prvih projekata Društva “Terra banalis”. Postrojba je osnovana 2016. godine s prve dvije odore koje je financirao Grad Glina. U međuvremenu, postrojba je narasla na 8 odora, jer su nam se u međuvremenu pridružili i Petrinja i Hrvatska Kostajnica, a ove godine interes su iskazali i iz Topuskog. Očekujemo da će do kraja ove godine biti gotovo 14 odora, možda i više,“

Dodao je kako s napravili dvije vrste odora – smeđe u kojima su krajišnici išli na granicu čuvati Hrvatsku od Turaka i bijele, u kojima su išli na bojišta diljem Europe. Odore su povijesno autentične, iz kasnog 18. i početka 19. stoljeća. Napravili su i autentične replike oružja.

„Cilj je ove postrojbe da postane županijska povijesna postrojba koja bi djelovala na lokalnoj razini i nastupala na nekim većim manifestacijama. Cilj je uključiti u postrojbu razvojačene branitelje i mlade ljudi da oni budu nosioci postrojbe koji će sudjelovati na manifestacijama i na taj način naučiti više i o povijesti ovih postrojbi“ – rekao je Brnardić.

Dio programa Noći muzeja bit će održan i u Hrvatskoj Kostajnici gdje će biti postavljena izložba „Kulturni krajolik Zrinska gora“. Drugi dio programa fokusirat će se na povijest sporta u Hrvatskoj Kostajnici.

Događanja će u Noći muzeja bit će vremenski usklađena kako bi ih posjetitelji mogli sve obići.

Za sve one koji žele obići postave izložbi i najavljene aktivnosti, u organizaciji Turističke zajednice grada Petrinje i Turističke zajednice općine Topusko, osiguran je prijevoz autobusom iz Petrinje do Gline i Topuskog te natrag. Za polazak iz Petrinje, prijave s primaju u TZ grada Petrinje na broj tel. 815 – 431, do četvrtka, 25. siječnja 2018. godine. Povratak se očekuje oko ponoći.

U organizaciju „Noći muzeja 2018.“ uz volontere Društva „Terra banalis“, uključili su se Sisačko-moslavačka županija, Grad Petrinja, Hrvatski dom Petrinja, Galerija Krsto Hegedušić, Turistička zajednica Grada Petrinje, Ženski vokalni sastav Petrus, Grad Glina, Srednja škola Glina, Gradska knjižnica i čitaonica Glina, Hrvatski dom Glina, Interpretacijski centar baštine Banovine, Gradski muzej Sisak, Grad Hrvatska Kostajnica, Turistička zajednica Grada Hrvatska Kostajnica, Općina Topusko, Srednja škola Topusko, Narodna knjižnica i čitaonica Topusko, Turistička zajednica Općine Topusko i Hotel Top-Terme Topusko.

Noc muzeja 18 B1 - program - FINAL
Zadnje novosti
Ostale novosti