Naslovnica Vijesti SMŽ Petir: Moslavinu treba brendirati kao vinsku regiju

Petir: Moslavinu treba brendirati kao vinsku regiju

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u subotu 20. siječnja 2018. sudjelovala je na tradicionalnom obilježavanju blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i njihovih vinograda te početka nove vinogradarske godine, a manifestaciju je organizirala Udruga vinogradara i voćara „Škrlet“ u vinariji obitelji Trdenić u Popovači.

Marijana Petir je tom prigodom pozvala vinare i vinogradare da se snažnije uključe u korištenje „Vinske omotnice“ za koju je u razdoblju 2014.-2018. godine bilo osigurano 266 milijuna kuna, a iskorišteno je svega 72 milijuna kuna. Ona je upozorila da je to prava šteta jer su investicije nužno potrebne i da neiskorišteni novac bespovratno gubimo jer u ovom programu nema mogućnosti da se novac troši u više godina, odnosno prebaci u drugu godinu.

Dodala je da mjere koje „Vinska omotnica“ predviđa poput investicija u vinarije i marketing vina, restrukturiranje i konverziju vinograda, te promidžbu vina na tržištima trećih zemalja itekako trebaju našim vinarima i da ih treba bolje koristiti te da očekuje da Ministarstvo poljoprivrede u zajedništvu s vinarima riješi problem na koji su joj se proizvođači vina požalili na Sabatini, najvećem vinarskom i vinogradarskom sajmu u Hrvatskoj. Zbog prenormiranosti propisa i neusklađenosti zahtjeva Ministarstava s realnim stanjem na terenu vinari nisu u mogućnosti aplicirati za projekte. Oni su iskazali i nezadovoljstvo promjenama pravilnika neposredno prije natječaja, kao i odgađanjem raspisivanja natječaja za pojedine mjere iz Programa ruralnog razvoja.

Petir već tradicionalno obilježava blagdan sv. Vinka u Popovači s moslavačkim vinarima koje je u ožujku prošle godine ugostila i u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Tom je prigodom predstavljena autohtona moslavačka vinska sorta Škrlet, a Petir je za moslavačke vinare osigurala i susret s belgijskim vinarima i distributerima vina prilikom kojeg su također predstavljena moslavačka vina, a razgovaralo se i o poslovnoj suradnji. Petir je u posjet Hrvatskoj također dovela i Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta koji je posjetio Vinariju Trdenić i sastao se s vinarima i vinogradarima iz Udruge Škrlet kako bi razmijenili mišljenja i upoznali se s prilikama na terenu. Više od 20 tisuća hektara površine Republike Hrvatske nalazi pod vinogradima, a u Hrvatskoj ima više od 41 tisuće proizvođača vina.

„Prema registru iz 2016. godine pod Škrletom se nalazi 75,19 ha što obuhvaća 396,177 trsova. 75 hektara u odnosu na 20 tisuća hektara ukupne površine pod vinogradima, samo po sebi govori o jedinstvenosti ove sorte“, rekla je Petir izrazivši želju za udruživanjem proizvođača i brendiranjem Moslavine kao vinske regije.

Komentirajte