Naslovnica Vijesti Sisak Medijska pismenost dolazi u srednje škole uz pomoć Novog svijeta

Medijska pismenost dolazi u srednje škole uz pomoć Novog svijeta

Medijska pismenost osnovna je tema ovogodišnjeg Povjetarca, programa kojeg provodi sisačka udruga Novi svijet.

“Sa srednjoškolcima ćemo proći teme kao što su komunikacija, mediji, novinari, novinarstvo, društvene mreže, diskriminacija, stereotipi, predrasude, oglašavanje, skriveno oglašavanje, influenseri i PR” – objasnila je Lidija Tomljenović Kovačić, predsjednica udruge Novi svijet i voditeljica prvog modula projekta Povjetarac-Povećalo.

“Nadam se da će učenici nakon ovih edukacija biti spremni kritički promišljati o onome što čitaju ili gledaju. Već smo ušli u učionice, i prema prvim informacijama reakcije su dobre, radionice im se sviđaju. Drago nam je da radimo na ovom projektu jer vidimo pomake u dječjim percepcijama kad im govorimo o medijskoj manipulaciji.” – dodala je Lidija Tomljenović Kovačić.

Partneri u projektu su Sisačko-moslavačka županija i Ekonomska škola Sisak, a cilj projekta je da učenici, korisnici medija, u redovnom obrazovanju osim stručne kompetencije steknu i one druge koje su potrebne, a to su komunikacijske vještine, opće kultura i medijska pismenost.

Sisačko-moslavačka županija uključila se u projekt tako što je Ekonomskoj školi donirala 15 novih tableta koji će biti od velike koristi pri obradi tema, korištenju multimedijskih sadržaja i rješavanju zadaća.

“Medijska pismenost važna je za mlade ljude u njihovom odrastanju jer će ti ljudi stvarati svoje obitelji i oplemenjivati će društvo informacijama koje prenose. Često informacije koje primamo iz virtualnog svijeta uzimamo zdravo za gotovo, ne promišljamo kritički o njima” – rekao je dožupan Ivan Celjak.

U sklopu projekta tiskana je i brošura “Mali filmski vodič kroz medijsku pismenost”,  autorice Mime Juračak.

Projekt Povećalo već je zaživio i na terenu jer su proveli i prve radionice.

(sisakportal.hr, sisak.info)

Komentirajte