Naslovnica Vijesti SMŽ Mladi izrekli “u čem’ je problem”

Mladi izrekli “u čem’ je problem”

Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak ispitao je mišljenja mladih o problemima i izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom životu i na tržištu rada.

U sklopu svog Erasmus+ projekta „U čem’ je problem?“ proveo je online konzultacije s mladima u 3 županije: Sisačko – moslavačkoj, Vukovarsko – srijemskoj i Osječko – baranjskoj županiji. Iako je projektom bilo planirano 150 ispitanika, konzultacijama se odazvalo čak 415 mladih osoba od 15 do 29 godina starosti i odgovorilo “u čem’ je problem”. Gotovo dvije trećine ispitanika je iz Sisačko – moslavačke županije (62,2%), ostali su iz Vukovarsko – srijemske (17,8%) i Osječko – baranjske županije (20%).

Kao tri najvažnija problema mladi su izdvojili:
1. nezaposlenost mladih
2. iseljavanje mladih u inozemstvo
3. nedovoljna briga društva i države za mlade.

Iza ova tri problema smjestile su se i poteškoće u stvaranju materijalno ekonomske samostalnosti kaoi nedostatak podrške za mlade poduzetnike početnike.

Zanimljivo je da je, unatoč nepovoljnom položaju mladih u navedenim županijama, gotovo 44% mladih izjavilo da žele živjeti u naselju u kojem trenutno žive. To ide u prilog činjenici da gotovo polovina mladih ljudi želi ostati u Hrvatskoj i smatra da mogu u velikoj mjeri utjecati na promjene u društvu. Prema mišljenju mladih, pod hitno se morati poraditi na mogućnostima zaposlenja mladih, kvalitetnom formalnom obrazovanju i sigurnosti, jer su upravo te tri stavke istaknuli kao najvažnije prioritete za povećanje kvalitete života mladih. Rješenje problema mladi vide u jačanju poticaja za zapošljavanje mladih nakon školovanja, kvalitetnom obrazovanju koje će biti usklađeno s potrebama na tržištu rada te pružanju dodatne pomoći pri traženju posla.

Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Područnom uredu Sisak podršku u provedbi projekta pružili su partneri: PRONI centar za socijalno podučavanje (uredi Sisak, Vukovar i Osijek), Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Osijek i Područni ured Vukovar, Vukovarsko – srijemska i Sisačko – moslavačka županija te Agencija lokalne demokracije Sisak, kao i suradnik Osječko – baranjska županija. Projekt je financiran kroz program ERASMUS+, Ključna aktivnost 3: Podrška reformi politike, a ciljevi su mu povećati znanja i vještine mladih relevantne za procese razvoja politika za mlade i poticati dijalog između mladih i donositelja odluka.

Komentirajte