10 C
Sisak
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Izaslanstvo MOST-a obilježilo 440. obljetnicu bitke za Gvozdansko

Datum:

Marketing

Izaslanstvo MOST-a NL SMŽ na čelu s koordinatorom Milanom Brigljevićem, obilježilo je u subotu, 13. siječnja 2018. godine 440. obljetnicu bitke za Gvozdansko, na mjestu velejunaštva hrvatskog naroda.

Mostovci su položili vijenac i zapalili svijeće kod spomen-križa žrtvama Gvozdanskog i uz poseban pijetet poklonili se svim braniteljima i žrtvama Gvozdanskog, uključujući i one iz Drugoga svjetskog rata te Domovinskoga rata.

“Upravo na ovom mjestu se na današnji dan prije 440 godina zbio događaj svjetskih razmjera u vojnoj povijesti. Otpor do posljednjeg čovjeka i svjesno žrtvovanje za domovinu pred daleko nadmoćnijim neprijateljem učinilo je Gvozdansko simbolom hrvatske želje za slobodom i otpora protiv stranih osvajača, jednako legendaran kao Alamo u Americi ili Massada u Izraelu. To svima nama daje snagu i nadahnuće da se ne predajemo i ostanemo na braniku domovine u ovim teškim trenucima borbe protiv opasnog neprijatelja u vidu korupcije i kriminala koji izjedaju naše društvo i prijete samim temeljima države.

Na žalost, tragičan je paradoks da u hrvatskoj povijesti ostaje gotovo nepoznat najblistaviji primjer junaštva, obrane na život i smrt od nadmoćnog neprijatelja, od gladi i hladnoće, kada je 13. siječnja 1578. do posljednjega čovjeka izginula obrana tvrđave Gvozdansko. Hrabri branitelji su imali ponudu za spas svojih života u zamjenu za predaju tvrđave. No, ovi legendarni hrvatski junaci nisu željeli predati grad, već su radije izabrali časnu smrt! Na žalost i sramotu, junačka obrana utvrde Gvozdansko ubrzo se izgubila u prešućivanoj i zatajivanoj hrvatskoj povijesti. Danas se o tragediji i junaštvu branitelja Gvozdanskog vrlo malo zna.

Zato MOST NL predlaže da se ovaj događaj bolje valorizira na nacionalnoj razini, da se provedu brojna znanstvena i stručna istraživanja, objave knjige i rade filmovi. Također, nužna je konzervacija staroga grada Gvozdanskog i poduzimanje niza aktivnosti oko strategije razvoja ovog zaboravljenog prostora. Vojno svetište je ideja koja se nikada nije uspjela realizirati. Sve objekte treba staviti u funkciju i ovom povijesnom prostoru dati ulogu koju s obzirom na doprinos hrvatskoj povijesti i potencijal u razvoju turizma i jačanju gospodarskog razvoja i zaslužuje.” – rekao je Milan Brigljević.

Možda vas zanima...

GALERIJA: Proglašeni su najbolji sportaši županije za 2023. godinu

U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije...

Otvorena obnovljena zgrada Srednje škole Glina

Otvorena je zgrada Srednje škole Gline na kojoj je...

Most: “NE Vujnovcu i njegovoj spalionici otpada u Kutini”

Zastupnik Mosta Zvonimir Troskot te vijećnice Mosta Ljiljana Lampert...