27 C
Sisak
Petak, 12 kolovoza, 2022

Donačelniku Martinske Vesi kazna zbog povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa

- Marketing-spot_imgspot_img

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je zamjenika načelnika Martinske Vesi Roberta Pokasa (HSS) s 4.000 kuna dok je za načelnika Stjepana Ivoša (HDZ) utvrdila povredu načela djelovanja dužnosnika u obnašanju javnih dužnosti, a sve jer nisu obavijestili Povjerenstvo kada su 2016. godine dali 15.355 kvadratnih metara poljoprivrednog zemljišta općinskog zemljišta u najam OPG-u Ivanu Pokasu, kojem je vlasnik otac donačelnika Pokasa.

Povjerenstvo je utvrdilo kako su prije sklapanja ugovora o zakupu sa OPG-om Ivana Pokasa morali obavijestiti o tome Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, te da je tim propustom zamjenik načelnika počinio povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Stoga mu je izreklo kaznu od 4.000 kuna koja će se naplatiti u četiri mjesečna obroka. Kao olakotnu okolnost uzeta je činjenica da je ponuda OPG-a Ivana Pokasa bila jedina koja je stigla na raspisani javni natječaj za dvije parcele koje su mu dodijeljene, no otegotna okolnost je bila ta što Robert Pokas dužnost zamjenika načelnika obnaša u drugom uzastopnom mandatu te je, smatraju u Povjerenstvu, trebao biti upoznat s obvezama koje za dužnosnike proizlaze iz Zakona o sprječavanju sukoba interesa (ZSSI).

U pogledu načelnika Stjepana Ivoša utvrđeno je kako je on, također ne obavijestivši Povjerenstvo o naumu sklapanja ugovora o najmu s ocem njegova zamjenika, počinio povredu načela obnašanja javnih dužnosti iz već spomenutog Zakona u kojima stoji da u obnašanju javnih dužnosti dužnosnici moraju postupati časno, pošteno, savjesno, odgovorno i nepristrano čuvajući vlstitu odgovornost i dostojanstvo povjerene im dužnosti te povjerenje građana. No, za kršenje tih načela nisu predviđene sankcije.

Zakon jasno propisuje da je dužnosnik, kada tijelo u kojem obnaša javnu dužnost, stupa u poslovni odnos s poslovnim subjektom u kojem član obitelji ima 0,5 posto ili više udjela u vlasništvu, dužan o tome pravodobno obavijestiti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Zadnje novosti
Ostale novosti