3 C
Sisak
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Za 20-ak mjeseci dobijamo novu sisačku bolnicu

Datum:

Marketing

Ravnatelj sisačke Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ dr. Tomislav Dujmenović i Ino Galić, predsjednik Uprave Presoflex gradnje iz Požege potpisali su u srijedu ugovor vrijedan 106 milijuna kuna kojim će se u narednih 20-ak mjeseci izgraditi tzv. novi središnji paviljon u sisačkoj bolnici.

“Najveću korist imat će naši pacijenti jer će sada na jednom mjestu biti dijagnostička obrada, rendgen, laboratoriji. S tog hitnog prijema pacijent će dalje ići u dnevnu bolnicu i neće više morati šetati po raznim odjelima radi pretraga. Zdravstvena površina bolnice proširit će se za 8400 kvadratnih metara.“ – rekao je dr. Dujmenović.

Bolnica je već pripremila privremenu organizaciju rada za vrijeme gradnje, obzirom se ruše i neki postojeći objekti, tako da u idućem razdoblju pacijenti neće patiti zbog radova.
Bit će to prva izgradnja nekog novog objekta u krugu bolnice u zadnjih 30 i više godina. Radovi bi mogli početi u ožujku, a ugovoreni rok za dovšetak zgrade je 19 mjeseci.

Ovime se završava dugogodišnja trakavica oko sisačkog središnjeg paviljona za koji se dokumentacije počela raditi još prije osam godina. Već završeni natječaj bivše SDP-ove Vlade je poništen od strane HDZ-ova ministra Daria Nakića uz objašnjenje da je bio „megalomanski“, pa je stoga troškovnik smanjen sa 92,6 milijuna na 73,75 milijuna kuna koliko je bilo predviđeno iz europskih fondova za sisačku bolnicu. Izbačeni su neki radovi i štedjelo na nekim materijalima, no u konačnici su ipak za ovaj „jeftiniji“ projekt stigle skuplje ponude.

Primjerice, Presoflex gradnja je prije dvije godine ponudila 92,3 milijuna kuna, a na ovaj natječaj 106 milijuna kuna.

Uz to, nedostaje još 34 milijuna kuna koje će, kako je rečeno dati različita ministarstva i Sisačko-moslavačka županija.

„Porasli su troškovi rada i materijala. Nije ovo jedini takav slučaj i vidljivo je da se građevinski sektor u Hrvatskoj budi. Cijena radova raste, nema se ni radnika koje je stoga potrebno platiti više. Sve je to utjecalo na razliku od procjene i više ponude nego prije dvije godine.“ – rekao je župan sisačko-moslavački Ivo Žinić.

Sisačka bolnica osigurala je dodatnih 12 milijuna kuna za opremanje središnjeg paviljona, a nadaju se da će nova zgrada i moderna oprema privući još više pacijenata u ovu ustanovu, ne samo s područja županije nego s prostora Velike Gorice, dijelova Zagreba, Ivanić Grada, itd.

(večernji list)

Možda vas zanima...

U Sisku, kao i prije 4 godine, težak poraz SDP-a i Kristine Ikić Baniček

Gledajući rezultate izbora za Sabor, održane u nedjelju, 17....

Privremeni rezultati izbora u RH, 7. izbornoj i Sisku – HDZ 60, SDP 42 mandata

Prema privremenim rezultatima izbora HDZ je dobio najviše mandata,...

Novi obrazovno-sportski centar u Sisku

Župan Ivan Celjak danas je predstavio projekt Sisačko-moslavačke županije,...

U Sisku se gradi novi hotel Siscia – bit će gotov do kraja 2025.

U Sisku će u komunalnoj zoni do kraja 2025....