Naslovnica Vijesti Sisak Gradonačelnica Siska o uspjesima i neuspjesima u 2017. godini

Gradonačelnica Siska o uspjesima i neuspjesima u 2017. godini

“Tri najveća sisačka neuspjeha u 2017. su, po nama, nova Obrtnička škola koja je trebala biti gotova 2013. a još nije. Kad će biti i što je s novcima za dovršetak se ne zna. Drugi je središnji paviljon u bolnici čija gradnja još nije počela, a treći taj što nemamo magnetnu rezonancu u bolnicu još, a sve jer smo, kako nas je župan Žinić i njegovi HDZ-ovi prijatelji izvjestili, zadnje selo koje ne zaslužuje magnentu rezonancu. Iako znamo da svi ostali gradovi s bolnicama imaju MR koji je u stopostotnom iznosu platilo Ministarstvo zdravstva dok mi skupljamo novac za nju” – rekla je sisačka gradonačelnica i čelnica sisačkog SDP-a Kristina Ikić Baniček na tiskovnoj konferenciji u četvrtak ustvrdivši da iza svih tih neuspjeha stoji “nedobronamjerna i nezainteresirana vlast HDZ-a bilo na županijskoj ili državnoj razini”.

“Bez ikakvog preuveličavanja ih možemo nazvati protusisačka vlast. Iako nas u HDZ-u smatraju selom, moram ih podsjetiti da je ovo “selo” u ovoj godini u Zagreb poslalo, nažalost izgleda samo u jednom smjeru, najmanje 300 milijuna kuna u Sisku prikupljenih od PDV-a, a pored toga su građani Siska kroz doprinose i dopunsko osiguranje uplatili 140 milijuna kuna za zdravstvo. Kada to zbrojite vidimo da iz Siska za Zagreb dolazi lijep novac, a iz Zagreba za Sisak dolazi samo poniženje i nebriga za sve građane Sisačko-moslavačke županije i Grada Siska.” – dodala je Kristina Ikić Baniček koja je nabrojala i, po njoj, tri najveća uspjeha u protekloj godini.

“To je obnova tzv. Holandske kuće vrijedna 19 milijuna kuna koja je u tijeku i financiramo ju iz fondova Europske unije, zatim skorašnja obnova zgrade stranaka za koju je iz fondova također već osigurano 9 milijuna za preuređenje u kreativni inkubator, a prošao nam je na natječaju i projekt gradnje reciklažnog dvorišta u Zvonimirovoj ulici s četiri milijuna kuna. U svibnju smo otvorili bazen Caprag koji su u prvoj sezoni ostavrio gotovo 600.000 kuna prihoda što znači da je bio pun pogodak i da su Siščani zadovoljni s novim bazenom. I treći uspjeh koji će biti od povijesnog značenja za Sisak je Ledena dvorana na Zibelu koja će ovog mejseca imati tehnički pregled i iza toga uporabnu dozvolu. Nije mi pozant nijedan projekt koji je poput ove dvorane, takvog kapaciteta i veličine, realiziran u tek devet mjeseci. ” – rekla je Kristina Ikić Baniček.

“Kada se usporede tri sisačka neuspjeha u 2017. godini i tri sisačka uspjeha vidimo da su neuspjesi simbol tragične nesposobnosti županijske i državne vlasti pod vodstvom HDZ-a, a ne možemo da ne zaključimo da se može kad se hoće i kad se voli Sisak. No, ključni problem je, kojeg smo postali svjesni, da HDZ nema sposobnost da voli Sisak i da mrzi uspjeh sisačkih projekata jer oni pokazuju njihovu nesposobnost i njihov neuspjeh” – zaključila je gradonačelnica Siska.

SDP-ov gradski vijećnika Zvonko Marincelj je kao uspješne akcije gradskih vlasti naveo brigu o mladima i obrazovanju kroz skorašnju izgradnju dječjih vrtića u Galdovu i na Zibelu, koji će imati prilagodljivo radno vrijeme, uvođenje građanskog odgoja u školama, te organizaciju zdrave prehrane u vrtićima i školama. Gradska vijećnica SDP-a Lucija Hinić, požalila se na djelovanje gradske oporbe, “koja opstruira rad Gradskog vijeća lažima i klevetama, dok je istodobno izostao dijalog u interesu grada i njegovih građana”.

Komentirajte