Naslovnica Vijesti Kultura Održan jubilarni 15. adventski koncert zborova mladih Sisačke biskupije

Održan jubilarni 15. adventski koncert zborova mladih Sisačke biskupije

Jubilarni 15. adventski koncert zborova mladih Sisačke biskupije održan je u subotu 16. prosinca u bazilici sv. Kvirina u Sisku. Ovogodišnji koncert, koji je održan u organizaciji Ureda za pastoral mladih Sisačke biskupije i župe sv. Kvirina okupio je šest zborova, koji su tom prigodom izveli tradicionalne adventske pjesme s mladenačkim aranžmanima, te suvremene duhovne pjesme od kojih su neke i autorske. Ovaj tradicionalni koncert prvi put se održao 2002. godine na inicijativu nekoliko zborova mladih tadašnjeg Sisačkog dekanata, a tijekom godina prerastao je te granice, da bi nakon uspostave Sisačke biskupije, počeo okupljati zborove s područja cijele Biskupije. Od samih početaka koncert je imao i humanitarni karakter tako da su se dobrovoljni prilozi prikupljeni na koncertu darivali za rad i djelovanje Caritasa i raznih karativnih udruga, a ove godine svi prikupljeni prilozi namijenjeni su sisačkoj Udruzi „Betlehem“.

U prepunoj bazilici koncertu su nazočili sisački biskup Vlado Košić, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, rektor bazilike mons. Zdravko Novak, kancelar preč. Janko Lulić, povjerenik za pastoral mladih Biskupije Ivan Grbešić te župnici župa čiji su mladi nastupali.

Nastupili su: zbor mladih katedralne župe „Križ ljubavi“, zbor mladih sisačke župe Pohoda BDM „Susret“, zbor mladih petrinjske župe sv. Lovre „Svitanje“, zbor mladih župe BDM Snježne iz Kutine „Madonna Nives“, Zbor mladih župe sv. Josipa Radnika u Sisku i domaćini zbor mladih župe sv. Kvirina.

Na kraju koncerta okupljenima se obratila voditeljica Udruge „Betlehem“ Iva Matijašević podsjetivši kako je u pet godina postojanja udruga zbrinula trinaest majki i sedamnaestero djece. „Posebno moram zahvaliti našem biskupu, vlč. Branku Koretiću i Sisačkoj biskupiji uz čiju pomoć smo i započeli djelovanje te su nam oni na korištenje ustupili kuću uz crkvu Pohoda BDM na Viktorovcu. Sada smo uz pomoć dobrih ljudi uspjeli kupiti još jednu kuću, upravo na području župe sv. Kvirina, u koju ćemo moći smjestiti još više potrebitih majki s djecom. Hvala i vlč. Ivanu Grbešiću koji nas je uključio u ovu humanitarnu akciju, a vas sve pozivam da molite za našu udrugu, volontere i majke“, rekla je Matijašević nakon čega se okupljenima obratila i korisnica Ana Cerovski.

Sve izvođače pozdravio je i biskup Košić zahvalivši svima na darovanoj pjesmi. Biskup je i zahvalio Udruzi „Betlehem“ i njenim volonterima istaknuvši kako je i ovaj koncert mali znak ljubavi, zajedništva, potpore i blizine sve ono što čine za odbačene majke i djecu na području Biskupije.

Na kraju koncerta zajednički sa svim sudionicima zapjevao je Zbor mladih Sisačke biskupije, a koncertu je prethodilo i misno slavlje koje je predvodio povjerenik za pastoral mladih vlč. Grbešić.

(SV)

Komentirajte