Naslovnica Vijesti Kultura Međunarodni festival ’50 Poems for snow’ drugi put u Sisku

Međunarodni festival ’50 Poems for snow’ drugi put u Sisku

U Sisku je u subotu 9. prosinca 2017. godine, u 19 h na Šetnici Slave Striegla uz rijeku Kupu održano drugo uzastopno izdanje međunarodnog festivala ’50 Poems for snow’. Riječ je o ”no budget” poetskom festivalu distanciranom od utjecaja bilo kakvih institucija, na kojem u svakom uključenom gradu troje domaćih pjesnika čita poeziju u noći nakon ”prvog obilnijeg snijega”.

Ova relativno fleksibilna zadatost glavnog organizatora i inicijatora festivala Saše Šimprage, koji je festival ustanovio 2012. godine u Zagrebu, ostavlja dovoljno prostora organizatorima u pojedinim gradovima da samostalno donesu odluku i okupe ljude na dan kada procjene da je palo dovoljno snijega i da će se on zadržati na tlu barem do večernjih sati, kako bi se čitanje održalo u ‘punokrvnom’ zimskom ambijentu. U skladu s tim je i Siniša Matasović, organizator sisačkog dijela festivala, pozvao troje unaprijed kontaktiranih sisačkih pjesnika i sve ostale zainteresirane sugrađane na okupljanje u 18:30 sati u jednom od obližnjih kafića, prilikom čega su donijeli zajedničku odluku kako je snijega uz šetnicu dovoljno i da show može početi. Ove godine su nastupili briljantni i razigrani: Ana-Marija Borić, Sanja Domenuš i Branko Tompić.

Svoje nastupe svatko je započeo čitanjem jedne pjesme Pabla Nerude (planetarno poznati pjesnik po odabiru gl. organizatora Šimprage, čije će pjesme biti čitane i u svim ostalim gradovima uključenima u program festivala), a zatim su čitanje nastavili s tri svoje autorske pjesme. Svjedočili smo odličnoj poeziji širokog tematskog i žanrovskog radijusa uz jednoglasni zaključak kako s festivalom nastavljamo i dogodine nastupom troje novih pjesnika. Na sve upite sumnjičavih prolaznika, poznanika i prijatelja: ”Koja je zapravo svrha ovoga festivala?”, odgovaramo otprilike ovako: ”Nismo sigurni ni sami, ali baš nam je nekako simpa i fora i cool i još koješta, a i dovoljno smo otkačeni i uvrnuti, moguće i pomalo ludi da bismo ga furali i dalje”. Ove godine na festivalu sudjeluje 10 hrvatskih i 6 inozemnih gradova.

Tekst: Siniša Matasović

Foto:Ana-Marija Borić

Komentirajte